Na summitu zaznělo, že by OBSE měla být akceschopnější

Kazachstán hostí summit Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Je to první vrcholná schůzka OBSE po jedenácti letech. Dvoudenního summitu v kazašském hlavním městě Astaně se účastní státníci a vysocí diplomaté. Českou republiku zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Delegáti summitu OBSE se sešli 1. prosince v Kazachstánu.jpg

Delegáti summitu OBSE se sešli 1. prosince v Kazachstánu.jpg | Zdroj: ČTK

Dnešek byl ve znamení vystoupení jednotlivých členských zemí, kterých je 56. Byl to poměrně časově náročný maratón. Vystupovali ministři zahraničí, premiéři, vicepremiéři a prezidenti, kterých přijelo do Astany 38.

Témata jsou velmi pestrá. Týkají se především bezpečnosti euroasijského kontinentu, boje proti terorismu a protiraketové obrany.

Přehrát

00:00 / 00:00

O summitu mluví přímo z kazašské Astany zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.mp3

K hlavním tématům patří bezpečnostní situace ve střední Asii, především v Afghánistánu. V Evropě jde zejména o konflikt mezi Arménií a Ázerbajdžánem o enklávu Náhorní Karabach. Všude tam má OBSE své mise, monitoruje vývoj a snaží se přispívat k prevenci a řešení konfliktů.

V OBSE platí pravidlo konsensu, což znamená, že na všech opatřeních se musí shodnout všech 56 členských států, což bývá velice obtížné. Proto se OBSE časem proměnila spíše na fórum, kde zaznívají různé názory.

Někteří delegáti, k nimž patří například ruský prezident Dmitrij Medveděv, americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová nebo francouzský premiér Francois Fillon, vyzývají k reformě OBSE. Ta by měla spočívat ve větší akceschopnosti a měla by odpovídat výzvám 21. století, zejména bezpečnostním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Dorazín živě z místa konání summitu OBSE ve Zprávách o čtvrté.mp3

Také podle Karla Schwarzenberga by OBSE měla přejít od slov k činům a být akceschopnější, aby si zachovala svou tvář, svou roli a svůj význam.

Ochránci lidských práv považují Kazachstán za nevhodné místo pro summit OBSE. Prezident Nazarbajev ale tvrdí: „Vybudovali jsme demokracii v části světa, kde nikdy předtím nebyla.“

Poslední summit OBSE se konal v roce 1999 v Istanbulu. Tehdy byla situace úplně jiná než dnes. Neexistovala hrozba islámského terorismu, nebyl problém s migrací, s obchodováním s lidmi a s narkotiky.

Martin Dorazín, Ondřej Černý, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme