NC míru asi nikdo nepřevezme. Laureát je ve vězení, příbuzné hlídá policie

V norském Oslo se všechno připravuje na zítřejší slavnostní předávání Nobelovy ceny míru. Téměř stoprocentně jisté ale je, že ocenění během slavnostního ceremoniálu nikdo nepřevezme. Letošní laureát, čínský aktivista Liou Siao-po, zůstává totiž ve vězení, kam ho soud poslal na 11 let, a čínské úřady do Norska nepustily ani nikoho z jeho příbuzných. Peking teď navíc kvůli Nobelově ceně míru začal útočit na západní země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z výstavy Centrální osa Pekingu

Z výstavy Centrální osa Pekingu | Foto: Press kit

Jak v Ozvěnách dne uvedl zpravodaj ČRO v Číně Robert Mikoláš, kvůli přístupu čínských úřadů, neexistuje už ani teoretická možnost, že by si ocenění někdo za Liou Siao-poa převzal.

„Samotného Liou Siao-poa Peking nepropustí, jeho žena je v domácím vězení a pod dohledem policie jsou i ostatní rodinní příslušníci a známí. Sledováni jsou také další disidenti a aktivisté, někteří se v uplynulých dnech snažili odjet ze země, byli ale z pekingského letiště vráceni zpět s tím, že jde o státní zájem, respektive že by mohlo dojít k ohrožení národní bezpečnosti,“ přiblížil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínské hysterii kvůli udělení Nobelovy ceny míru Liou Siao-poovi jsme v Ozvěnách dne hovořili se zpravodajem ČRo v Číně Robertem Mikolášem.

S největší pravděpodobností tak podle něj místo pro nositele Nobelovy ceny míru zůstane v Oslu prázdné a nikdo nevystoupí ani na balkon hotelu Grand, jak bývá tradicí.

Stane se tak přitom vůbec poprvé od poloviny 30.let minulého století, kdy tehdejšímu laureátovi Carl von Ossietzkymu zabránili v cestě do norské metropole nacisté. „Dokonce i představitelé Sovětského svazu dovolili manželce Andreje Sacharova, aby za něho cenu převzala, když jeho samotného Moskva nepustila,“ připomněl zpravodaj.

Vedení čínských komunistů se bojí o své postavení

Řada evropských pozorovatelů označuje za přinejmenším zvláštní, že Čína, která je dnes 2. největší ekonomikou světa a stává se stále důležitějším hráčem v globální politice, zaujala v této věci tak odmítavé stanovisko. Podle Mikoláše by tím ale čínské komunistické vedení popřelo samo sebe a bojí se, že by to mohlo ohrozit i jeho postavení. Připomněl, že Liou Siao-po byl totiž odsouzen prakticky jen za to, že požadoval to, co je dáno čínskou ústavou.

Někteří politologové podle něj v této souvislosti poukazují na to, že na jedné straně Peking mluví o harmonii, na druhé ale dští síru a chrlí jednu hrozbu za druhou, což prý potvrzuje jejich slabost. V každém případě Čína vyvíjí enormní tlak na jednotlivé země i různé organizace, podařilo se jí zajistit, aby se zítřejšího ceremoniálu v Oslu nezúčastnili diplomaté z téměř 20 zemí, a to i z Evropy.

"Tedy v duchu hesla, kdo nejde s námi, jde proti nám. Podle nejmenovaných zdrojů dokonce nutí zástupce čínské komunity, aby v pátek proti ocenění Liou Siao-poa v Oslu protestovali,“ dodal zpravodaj.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme