Některé nepálské vesnice jsou zřejmě stále bez pomoci, upozorňují Lékaři bez hranic

V Nepálu jsou zřejmě vesnice, do kterých ještě nedorazila pomoc. Upozorňuje na to Pavel Gruber, ředitel české pobočky Lékařů bez hranic, kteří na místě pomáhají. „Jeden z nejobtížnějších problémů je dostat se do odlehlých oblastí. Cesty jsou buď zavalené, nebo totálně zablokované,“ říká Gruber.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál, zemětřesení

Nepál, zemětřesení | Zdroj: Reuters

Pomoc v odlehlých oblastech tak Lékaři bez hranic zajišťují pomocí vrtulníků. Těmi převážejí lékaře, sestry, ale i zdravotnický materiál. „Jediná cesta je dopravovat vše vrtulníky,“ potvrzuje Gruber.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konkrétní pomoci v Nepálu mluví ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber

Lékaři bez hranic už v nepálském městě Arughat postavili také nafukovací nemocnici. Lidé do ní dochází nejčastěji se zraněními způsobenými ještě zemětřesením, ale také s průjmy nebo infekcemi dýchacích cest. „Někteří lidé šli až pět dní pěšky do naší nemocnice,“ upřesňuje Gruber.

Situaci teď navíc nezjednoduší ani blížící se období monzunů. „Teď je šance a nutnost jednat, okno se nám bude postupně zavírat, přístup bude horší a horší,“ upozorňuje ředitel české pobočky Lékařů bez hranic s tím, že z jejich pohledu je teď klíčové zajistit lidem přístup k základní zdravotní péči.

Lékaři bez hranic chtěli v Nepálu původně zůstat zhruba tři měsíce. Po druhém silném zemětřesení, které přišlo minulý týden, zřejmě situaci přehodnotí. „Ve chvíli, kdy vidíme, že lidé nemají přístup k péči, ženy nemají kde rodit, tak je možné, že svou přítomnost prodloužíme a budeme se snažit pomoct při obnově zdravotnictví,“ uzavírá Gruber.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně v Nepálu udeřilo koncem dubna. Další otřesy přišly 12. května a počet obětí už celkem přesáhl 8500.

ČRo podpoří sbírkou dvě nepálské vesnice, ve kterých spadla většina domů

Číst článek

Nepálu můžete pomoci i vy prostřednictvím Českého rozhlasu, který spustil sbírku Pomáhejte s námi Nepálu. Po zemětřesení chce s pomocí posluchačů a známých osobností obnovit dvě konkrétní nepálské vesnice, ve kterých při otřesech spadla většina domů.

Už teď můžete přispět libovolnou částkou na účet Nadačního fondu ČRo: 200 99 99 200/0300, nebo pomoci dárcovskou SMS zprávou v hodnotě 30 korun, kterou odešlete ve tvaru: DMS (mezera) PRONEPAL na číslo 87777. Další podrobnosti najdete na webu pomahejtesnaminepalu.cz.

Přispět na pomoc Nepálu můžete i prostřednictvím dalších sbírkových účtů:

Nepál, zemětřesení | Foto: Reuters

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme