Nepál dostane přes 70 miliard korun, opraví se silnice a nastartuje ekonomika

Více než tři miliardy dolarů (přes 73 miliard korun) slíbili na dnešní dárcovské konferenci zástupci zemí a mezinárodních organizací na obnovu Nepálu. Ten v dubnu a květnu postihla ničivá zemětřesení. Největší částku - miliardu dolarů - poskytne sousední Indie, téměř půl miliardy dá Čína.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dárcovská konference zástupců zemí a mezinárodních organizací na pomoc Nepálu se uskutečnila v Káthmándú

Dárcovská konference zástupců zemí a mezinárodních organizací na pomoc Nepálu se uskutečnila v Káthmándú | Zdroj: Reuters

Peníze se především použijí na obnovu země, během zemětřesení byla řada silnic zničených a spadlo na 500 tisíc domů.

Finanční pomoc by také měla pomoci nastartovat ekonomický rozvoj země. Nepál patří mezi nejchudší země světa, kde každý čtvrtý občan žije za méně než 1,25 dolaru (30 Kč) na den. Podle vládních činitelů vzrostl počet lidí žijících v chudobě po zemětřesení o 700 tisíc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dárci slíbili přes tři miliardy dolarů na obnovu Nepálu. K čemu je země využije, zjišťoval Jaromír Marek

Nepál odhadl náklady na obnovu škod v příštích pěti letech na více než 6,6 miliardy dolarů, což odpovídá asi třetině hrubého domácího produktu této země.

Mezi dárci ale panují obavy, jestli nepálská vláda bude schopna zajistit, aby peníze byly využity v plné výši tam, kde mají.

Bezprostředně po zemětřesení byla část humanitární pomoci použita neefektivně. Dodnes jsou stany a další materiály uložené ve skladištích, k lidem se tak dosud nedostaly. Zřejmě proto budou dárci požadovat garance.

„Musíme to považovat za pouhý příslib. Je otázka, kdy a v jakém objemu ty peníze ve skutečnosti na účty nepálské vlády přitečou. Když se podíváme na podobné situace po světě, záleží na dlouhodobé ochotě donorů závazky naplnit,“ říká vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marek Štys.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mezinárodní pomoci Nepálu mluvil vedoucí humanitárních programů společnosti Člověk v tísni Marek Štys

„Nepál je malá země, která se nachází mezi asijskými titány, Čínou a Indií, a tyto země se budou snažit upevnit svoje postavení v Nepálu. Domnívám se proto, že svým závazkům dostojí. Zároveň je možné, že tyto mocnosti budou soupeřit o to, která Nepálu poskytne lukrativnější pomoc,“ pokračuje Štys.

Nepálská vláda minutý týden otevřela hlavní památky a znovu láká turisty z celého světa, aby se do země vrátili.

Lidé se sem ale zatím nehrnou. Každým dnem má začít období dešťů, které potrvá do září. Až poté se ukáže, jestli se turisté vrátí. Nepál je na turistickém ruchu z velké části závislý.

Sbírka ČRo Pomáhejte s námi Nepálu stále pokračuje. Je možné přispívat na účet 200 9999 200/0300 nebo posílat DMS ve tvaru DMS PRONEPAL na číslo 87 777. Jedna DMS stojí 30 korun, obdarovaný obdrží 28,50.

Země odhadla náklady na obnovu škod v příštích pěti letech na více než 6,6 miliardy dolarů, což odpovídá asi třetině hrubého domácího produktu této země.

Otřesy půdy z 25. dubna a z 12. května zabily celkem 8832 lidí, dalších více než 22 000 lidí zranily. Tři miliony lidí zůstaly bez střechy nad hlavou.

Český rozhlas vypsal krátce po zemětřesení sbírku, na jejímž kontě je k dnešnímu dni 9 287 335 korun.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme