Nepálci oceňují sbírku ČRo na pomoc dvěma poničeným vesnicím

Sbírku, kterou uspořádal Český rozhlas na obnovu dvou zničených vesnic, Nepálci oceňují. Peníze vybrané na rekonstrukci domů v Dahú a Simthalí bude na místě přidělovat koordinátor nadace Namasté Nepál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál

Nepál | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

„Přes 12 milionů rupií, to jsem nečekal, to je opravdu hodně peněz,“ zaskočila tamního spolupracovníka nadace Guna Lamu výše částky, kterou se podařilo vybrat díky speciálnímu call centru. A to ještě sbírka nebyla ukončena.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepálci oceňují sbírku Čro na obnovu domů ve vesnicích poničených zemětřesením. Podrobnosti má zpravodaj Jaromír Marek

Počet domů, které bude možné za vybrané peníze znovu postavit, zatím nechce odhadovat. Záleží prý na tom, jakou technologií se vyřeší ochrana proti zemětřesení.

Domy budou vybudovány z místního materiálu, tedy z kamene. Stavět je budou vlastními rukama místní lidé.

Po katastrofě, kdy spadly statisíce domů, je podle Guna Lamy nedostatek zedníků. Místní lidé tak budou muset projít školením, aby si mohli své domy postavit sami.

Dahú. Vaše pomoc poputuje i do této nepálské vesnice | Foto: Tomáš Beránek, spolek Namasté Nepál

Díky speciálnímu call centru ČRo, ve kterém pomáhaly zvedat telefony známé osobnosti, se za 12 hodin podařilo vybrat přes 4,1 milionu korun. Sbírka tím ale nekončí. Nadační fond Českého rozhlasu zřídil speciální konto pro dary přes bankovní účet, kam mohou lidé přispívat až do konce června. Číslo konta je 2009999200/0300.

Přes call centrum ČRo se podařilo pro Nepál vybrat na 4,1 milionu. Sbírka ještě nekončí

Číst článek

Přispět je možné do dnešní půlnoci i formou DMS na číslo 87777. Dárcovská SMS zpráva musí být zaslána ve tvaru DMS PRONEPAL. Jedna DMS bude stát 30 Kč, obdarovaný obdrží 28,50 Kč.

Peníze ze sbírky věnuje Český rozhlas na obnovu dvou nepálských vesnic Dahú a Simthalí poničených silným zemětřesením. V obou vesnicích byla zemětřesením zničena čtvrtina domů. Další stovky staveb jsou vážně poničené a neobyvatelné. Lidé mají obavy z dalších otřesů a většinou tak zůstávají v nouzových přístřešcích.

Dahú | Foto: Tomáš Beránek

Jaromír Marek, Lenka Krejcarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme