Nepálci žijí z cestovního ruchu. Věří, že turisty zemětřesení neodradí

Nádherná příroda, starobylé chrámy a svatyně v káthmándském údolí přitahuje do Nepálu turisty z celého světa. Každoročně jich zemi navštíví zhruba 300 tisíc. Část z nich tvoří i Češi. I je totiž pohádková horská krajina s největším počtem osmitisícových velikánů láká stále víc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál očima Filipa Hegnera

Nepál očima Filipa Hegnera | Foto: Filip Hegner

„Nepál je pro Čechy takovým symbolem pro cestování. Pro mnoho lidí je spatřit Himálaj celoživotním snem. O cestování do Nepálu je dlouhodobě velký zájem,“ říká ředitel cestovní kanceláře Adventura Petr Novotný.

Do Nepálu jezdí většinou horolezci a turisté, kteří se vydávají na vysokohorské treky. V posledních 10 letech ale přibyli zájemci o poznávací cesty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč si čeští turisté oblíbili cestování do Nepálu a jak je pro zemi cestovní ruch důležitý, zjišťoval Jaroslav Skalický

„Přišli na to, že Nepál je nejen o trekkingu. Je to i koncentrace skvělých památek chráněných UNESCO. V Káthmándú je jich sedm, pak je to Pokara pod Annapurnami a třeba krásná oblast u hranic s Indií,“ popisuje šéf cestovní kanceláře Siam Travel Marek Němec.

Do Nepálu podle něj vycestuje celkem asi 5 tisíc Čechů každý rok. Většinou individuálně, s cestovní kanceláří jen menší část. V posledních letech se počet turistů z Česka zvyšoval, stejně tak rostla návštěvnost z celého světa.

Katastrofální zemětřesení turistiku postihne. Většina cenných památek ho naštěstí přečkala bez poškození.

„Nepál je natolik atraktivní a výjimečný, že má jen těžko konkurenci. Já jsem optimista, zabrzdí se to na rok, ale pak to bude dál růst,“ myslí si Marek Němec.

Nepál patří k nejchudším zemím na světě. Na příjmech z turistiky je země závislá.

„Bude potřeba, aby turisté přijeli. To je masa, která jim prostředky přinese. Pokud by toto nenastalo, tak tam můžeme očekávat daleko horší katastrofu, která už nebude tak mediálně zajímavá, ale pro místní obyvatele by měla zdrcující následky,“ upozorňuje Petr Novotný z CK Adventura.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme