Nepálská vesnice Selang se chystá na tvrdou zimu. I tam pomůže sbírka ČRo

Nepálská vesnice Selang je dalším místem, kam poputuje pomoc se sbírky Českého rozhlasu. V horské vesnici žije 688 rodin, které během zemětřesení přišly o střechu nad hlavou i o zásoby potravin. Z peněz ze sbírky dostanou materiál na stavbu provizorních domů, ale i pokrývky na zimu. Pomoc už je z větší části nakoupená ve skladu. Distribuci zdržuje jen nedostatek pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepálská vesnice Selang, jedno z míst kam putuje pomoc ze sbírky Českého rozhlasu

Nepálská vesnice Selang, jedno z míst kam putuje pomoc ze sbírky Českého rozhlasu | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Muž za pomoci dvou vychrtlých buvolů obdělává políčko dřevěným pluhem.

Je jasné, že tady se žije už po generace, nicméně dům na okraji terasovitých polí už nestojí. Jsou z něj jen ruiny a před nimi přístřešek z plechů, oranžových a modrých plachet a klacků.

Šedesátiletý Guna Lama říká, že dům byl starý jen šest let. Stejně jako všechny stavby v okolí se zhroutil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Nepálské vesnici Selang, kam půjde pomoc ze sbírky ČRo, natáčel zpravodaj Jaromír Marek

Devítičlenná rodina teď žije v malém přístřeší. Potřebovali by prý deky a vlnitý plech na střechu. Původní dům by si rádi postavili znovu, nemají ale peníze. Stěží obstarají obživu. Při zemětřesení přišli o většinu uskladněné úrody. Nová sklizeň teprve začíná a zásoby jídla už jim dávno došly.

Vesnice Selang, to jsou desítky osad a samot roztroušených po horském hřebeni. Před zemětřesením tady žilo na šest set rodin. Po neštěstí přišli další lidé.

Třeba ti, kteří museli opustit údolí, často zavalená kamennými lavinami a sesuvy půdy. Paní Suna Maja do zemětřesení žila v domku dole pod svahem, teď spolu se sousedy přežívá v přístřešku. Zachránila jen holý život, nemá ani vlastní střechu nad hlavou, nemá jídlo ani zásoby, nemá peníze.

Je prý z toho v rozpacích, navzdory tomu se směje širokým úsměvem. Má prý kolem padesáti let, možná 53.

Na dosud neobydleném horském hřebeni se usadili lidé ze vzdálenějších vesnic. Tady si postavili jakousi osadu z igelitu a plachet. Je jasné, proč tady dosud nikdo nebydlel – hřeben leží v nadmořské výšce přes 2000 metrů, už teď tady silně fouká a je jasné, že zima tady bude opravdu tvrdá.

Nepálská vesnice Selang, jedno z míst kam putuje pomoc ze sbírky Českého rozhlasu. Na snímku paní Suna Maja | Foto: Jaromír Marek

Tupotur Lama je jeden z mnoha, kteří se tady krátce po zemětřesení usadili. Jeho vesnice byla zcela zničena, mnoho lidí tam zemřelo. Stále hrozí sesuvy půdy. Jak říká, nemá kam se vrátit.

V celém narychlo zbudovaném táboře je nezvyklé ticho. Vysvětlení je prosté – lidé dokázali zachránit své životy, ne však už svá hospodářská zvířata.

Kališi popisuje, že o část dobytka přišli hned při zemětřesení, další zahynul v sesuvech půdy cestou sem do bezpečí. Teď jde však podle něj hlavně o to, aby lidi přežili blížící se zimu.

Humanitární sbírka "Pomáhejte s námi Nepálu" se uskutečnila ve spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu.

Nepálská vesnice Selang, jedno z míst kam putuje pomoc ze sbírky Českého rozhlasu | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme