Nepálské památky jsou v troskách. Duch míst je pryč, smutní UNESCO

Zemětřesení v Nepálu má už 7300 obětí, další jsou stále v troskách budov. Počet mrtvých tak ještě stoupne, až se do zničených vesnic dostanou záchranáři. Nepál ale kvůli přírodní katastrofě také přišel o památky nevyčíslitelné hodnoty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Při ničivém zemětřesení v Nepálu mohlo zemřít až deset tisíc lidí. Lidé přespávají na ulicích

Při ničivém zemětřesení v Nepálu mohlo zemřít až deset tisíc lidí. Lidé přespávají na ulicích | Foto: Jaromír Marek

Škody zatím sečtené nejsou, podle reportéra ČRo Jaromíra Marka ale Nepál – který několikrát navštívil – postihla opravdová zkáza.

V centru hlavního města Káthmándú jsou zničené mnohé z chrámů a soch božstev postavených ve 12. až 18. století nepálskými panovníky.

Z devítipodlažní věže Dharahara, která byla se svým spirálovým schodištěm s 200 schody vyhledávanou turistickou atrakcí, zbyly v podstatě jen základy. V troskách je i Královský palác. Podobná situace je také v Bhaktapuru nebo Patanu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepál sčítá po zemětřesení oběti i škody na historickém dědictví. Většina památek je zničená. Z Nepálu se vrátil reportér Jaromír Marek

„Duch míst je pryč. Leccos se podaří zachránit nebo postavit znovu, ale jedinečná atmosféra a historie jsou nenávratně ztracené. Za své vzalo množství soch – dřevěných, kamenných i bronzových. Obáváme se také zlodějů, kteří se budou snažit odcizit, co jen bude možné. Tomu se musíme snažit zabránit,“ řekl David Andolfatto z UNESCO, který řídí záchranné práce na slavné stupě Swayambhu.

Přímo na káthmándském náměstí Durbar, které bylo téměř celé zničené, zůstal stát jen dům bohyně Kumárí, a to pouze s několika prasklinami.

V Nepálu se údajně pohřešují tři Češi. MZV o tom žádné informace nemá

Číst článek

S betonem zmizí historie

Jen v Káthmándú je sedm památkových komplexů zapsaných na seznamu UNESCO. Pokud bude mít organizace dost peněz a prostředky od zahraničních dárců, nepálské památky se nejspíš podaří obnovit. Země samotná na opravy peníze nemá.

V roce 1934 postihlo Nepál podobné zemětřesení, které také zničilo řadu historických budov. Tehdy se památky postavily původní, tradiční technologií, teď ale panuje obava, že až se budou chrámy a pagody stavět znovu, použije se beton a moderní materiály.

Nasvědčuje tomu i fakt, že trosky památek na Durbaru se teď likvidovaly pomocí buldozeru, proti čemuž UNESCO marně protestovalo.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme