Nepálští záchranáři míří k zavaleným Čechům v Himálaji, vyslali dva vrtulníky

Sedm Čechů čeká v Himálaji na evakuaci. Ve vysokých horách je tento týden odřízla sněhová lavina, záchranáři k nim míří se dvěma vrtulníky. Nepál zastihla v minulých dnech jedna z nejtragičtějších sněhových bouří. Desítky turistů úřady pohřešují, nejméně 32 lidí ve sněhu zemřelo. Pátrací akce v posledních dnech komplikovalo špatné počasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové záchranného týmu odnášejí oběti laviny v nepálských Himalájích

Členové záchranného týmu odnášejí oběti laviny v nepálských Himalájích | Zdroj: ČTK

Na pomoc zavaleným Čechům dnes ráno vzlétly dvě helikoptéry s nepálskými záchranáři.

„My jsme se s nimi ve spojení přes satelitní telefon. Všichni jsou v pořádku a nevyžadují žádnou zdravotnickou péči,“ informoval velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek.

Skupina sedmi Čechů uvízla po pádu laviny v regionu Dolpa, který je asi 50 kilometrů daleko od nejpostiženější oblasti kolem osmitisícové Annapurny. Turisté se nachází ve výšce 4300 metrů, jde o klienty cestovní kanceláře Livingstone a jejího majitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepálští záchranáři se vydali na pomoc zavaleným Čechům v Himaláji. Podrobnosti připojil český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek

České úřady se mezitím snaží kontaktovat další turisty, kteří do oblasti cestovali, a teď není jasné, kde přesně jsou.

Podle velvyslance Staška je jich okolo padesátky.

„Pátrací akce budou pokračovat celý den. Během noci se nám podařilo pár případů objasnit a ti lidi jsou v pořádku,“ uvedl s tím, že počet turistů, o kterých zatím velvyslanectví nic neví, se snižuje.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

Lavina v Nepálu podle posledních informací zabila nejméně 32 lidí včetně dvou Slováků. Během čtyř dní se záchranářům podařilo vyprostit přes 280 lidí. Někteří z evakuovaných si stěžují na své horské průvodce, kteří je během bouře údajně opustili.

Právě teď je v Himálaji vrchol turistické sezony. Počasí bývá v tuto dobu slunečné a stabilní, tento týden se však v regionu nepříznivě projevil tajfun Hudhud, který udeřil na pobřeží Indie. Do hor přinesl výrazné ochlazení a sněhovou kalamitu.

Pavlína Nečásková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme