Celebrity nosí originální 'vietnamky'. Výrobci bot si ale raději koupí padělky

Oblíbené vietnamky, jednoduchou a většinou i levnou obuv, dnes vyrábějí i nejluxusnější světové firmy. Hodně z nich si je ale stále nechává šít právě ve Vietnamu – zemi, která jim dala jméno. Vietnamská schopnost vyrábět boty však sahá mnohem dál. V zemi ležící v jihovýchodní Asii vznikají nejen padělky známých značek, ale také boty originální, které jsou tak drahé, že si je prakticky žádný běžný Vietnamec nekoupí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obuv

Obuv | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Měsíčně vyrobíme 150 tisíc párů bot a na jejich produkci se podílí tisíc lidí,“ říká hlavní manažer továrny pan Jef.

Celá továrna hučí, skřípe, tluče a syčí. A také voní, ale nikoli pravou kůží.

„Kůže je minimum. Většinou jde o syntetický materiál, který se používá na tenisky. Nejvíce ho získáváme z Číny, zhruba 80 procent, něco také z Tchajwanu a ze severního Vietnamu. Ale tady u nás není moc dodavatelů, to spíš dole, na jihu,“ vysvětluje.

Halou se rozléhá pravidelná výzva k opatrnosti i dodržování jasně daných postupů. Tedy k něčemu, co je hned za zdmi podniku, kde zejména v silničním provozu nikdo nedodržuje prakticky žádná pravidla, čirou utopií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z vietnamské továrny na boty natočil Robert Mikoláš

Ostatně všichni mají nad jednotlivými přístroji a šicími stroji návod s obrázkem i napsaným vysvětlením, jak a co musí přesně dělat.

„Denně tu pracuju osm hodin, od pondělí do soboty. Když ale mám přesčasy, tak i dvanáct, třináct hodin. Za tu dobu udělám v průměru tisíc párů bot,“ popisuje paní Han.

Patří mezi takzvané horňáky, tedy skupiny vyrábějící výlučně vrchní část obuvi. Dolňáci mají zase na starosti podrážku.

Obě části se pak pomocí dopravníků dostanou do rukou lepičů, kteří je spojí. Na cestě k dokonalosti je však čeká několikanásobná kontrola, která ženy u pásů může i pěkně bolet.

„Stroj hledá, jestli na botě nezůstaly žádné jehly. Samotnou botu pak ještě prohmatávají naši kontroloři. Většina strojů je sice řízená počítačem, takže to není nic složitého, ale přesto je lidský prvek nenahraditelný,“ ukazuje hlavní manažer Jef.

Chvíli na to už drží v rukou hotové boty značky, kterou v minulosti nosily i slavné hvězdy amerického fotbalu a jejíž tváří se nejnověji stal někdejší člen legendárních The Beatles Ringo Starr.

„Co se výroby bot týče, Vietnamci jsou velmi zruční. Navíc jsou velmi pracovití, proto není divu, že patříme k největším světovým producentům obuvi,“ prozrazuje výhody výroby bot ve Vietnamu majitel továrny Dao Quang Trinh.

Drtivá většina z dělníků a dělnic, kteří si vydělají v přepočtu pod 3000 korun měsíčně, si ale tyto originály nikdy nekoupí.

„Jako dělnice si nemohu dovolit koupit tak drahé boty. Moje měsíční výplata by stačila maximálně na dva páry. Ani ve zdejších značkových obchodech si však nemůžete být jistý, zda nabízejí originály nebo jde o padělky,“ povzdechne si.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme