Pád 'loupežnické královny' a pohřeb diktátora. Mocenský tok v Uzbekistánu mění směr

Na pohřbu nedávno zesnulého uzbeckého prezidenta Islama karimova chyběla jedna osoba, kterou byste tam čekali. Na posledním rozloučení s dlouholetým diktátorem nebyla jeho dcera Gulnara Karimovová, byznysmenka a někdejší popová diva. A nebylo to jen kvůli špatným rodinným vztahům, vysvětluje deník Wall Street Journal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gulnaru Karimovovou kdysi popsaly uniklé americké depeše jako možnou následnici svého otce (archivní snímek z roku 2011).

Gulnaru Karimovovou kdysi popsaly uniklé americké depeše jako možnou následnici svého otce (archivní snímek z roku 2011). | Foto: Fotobanka Profimedia

Gulnaru Karimovovou kdysi popsaly uniklé americké depeše jako možnou následnici jejího otce, píše Wall Street Journal. Její nepřítomnost na Karimovově pohřbu tak dala nahlédnout do možného budoucního směřování země, dodává deník.

Přerozdělování majetku

Pozorovatelé předpokládají, že uzbecká elita - ve snaze ponechat si kontrolu nad izolovanou ekonomikou země - zaujme vůči nově vznikající vládě pozici status quo, spekuluje Wall Street Journal. A připomíná, že uzbecký parlament nedávno jmenoval do pozice výkonného prezidenta země Šavkata Mirziyoyeva. A podle všeho se mu snaží připravit cestu do prezidentského paláce i po volbách, které jsou plánovány na prosinec, dodává deník.

Jedna rodina ale může přijít o dost - Karimovovi příbuzní v posledním čtvrt století nebývale bohatli a ovládají podle amerického listu významné sektory uzbecké ekonomiky, jako například dovoz zboží nebo maloobchod. Se smrtí Islama Karimova ale zmizela osoba, o kterou se postavení rodiny opíralo. S novým vedením země se Karimovovi dostávají do zranitelné pozice a může dojít i k tomu, že se jim vláda pokusí majetek zabavit, tvrdí analytici, které Wall Street Journal oslovil.

Tomáš Šmíd: Zemanova kondolence do Uzbekistánu? Nehorázná blbost, po zemanovsku řečeno

Číst článek

“Jednoznačně můžeme pozorovat, že dochází k přerozdělování státního majetku,” říká například Ališer Ilkhamov z Open Society Foundations. “To, co Karimovova rodina získala, může nové vedení země velice snadno zkonfiskovat, už proto, že jeho finanční zdroje jsou aktuálně velice skromné,” dodává analytik.

To, co se stalo Gulnaře Karimovové už za éry jejího otce, nyní může dost dobře potkat i zbytek její rodiny, naznačuje Wall Street Journal. Mladá žena bývala velmi sledovaným členem prezidentovy rodiny, vystudovala Harvard a působila jako velvyslankyně své země ve Španělsku. S oblibou se prezentovala jako self-made podnikatelka, filantropka a znalkyně módy. A aby toho nebylo málo, měla i umělecké ambice a pokoušela se prosadit jako zpěvačka. V jednom jejím videoklipu se dokonce mihnul i francouzský herec Gérard Depardieu, vyjmenovává Wall Street Journal.

Mezinárodní vyšetřování

To ale rozhodně není všechno, kde byste na starší z Karimovových dcer narazili. Jak americký deník dodává, zveřejněné diplomatické depeše ji popisovaly jako “něco jako loupežnickou královnu”. Není divu, její působení v uzbeckých státních obchodech je předmětem mezinárodního vyšetřování.

Švýcarští žalobci Gulnaru Karimovovou viní z korupce a kvůli nelegálnímu obohacování ji vyšetřují i v Americe. Reportéři Wall Street Journal se starší Karimovovu dceru pokoušeli oslovit, ovšem neúspěšně. A nejsou sami, kdo s ní nebyl schopný komunikovat. Spojit se s ní podle deníku nedokázal ani její švýcarský obhájce.

Zatýkání Gulnary Karimovové. | Foto: Fotobanka Profimedia

Nějakou dobu o ní ale neslyšeli ani v Uzbekistánu. Gulnara Karimovová se totiž v roce 2013 stáhla z veřejného života poté, co se nepohodla se svou matkou a sestrou a dostala se i do konfliktu s mocnými lidmi ve vládě svého otce, popisuje Wall Street Journal. O rok později ji uzbecké úřady začaly vyšetřovat kvůli daňovým únikům a vydaly na ni zatykač.

V posledních dnech se Gulnařinu reputaci pokoušela vylepšit její mladší sestra Lola, jenže ani ona, ani její matka to teď nebudou mít jednoduché.

Nový prezident se před prosincovými volbami snaží upevnit své postavení a jeho vláda podle několika různých zdrojů zahájila vyšetřování společnosti, kterou mladší Karimovova dcera a její rodina ovládají. Zástupce společnosti to ale odmítá, dodává Wall Street Journal.

Vydrží balanc?

Po Karimovově smrti se také otevřela otázka dalšího směřování země. Zatím se zdá, že i jeho nástupce Mirziyoyev se pokusí zachovat “nezúčastněnou politiku”, jak to Wall Street Journal nazval. Znamená to, že se bude pravděpodobně snažit i nadále balancovat mezi Moskvou a Západem, předpokládá deník.

V Uzbekistánu pochovali prezidenta Karimova. V zemi začal třídenní státní smutek

Číst článek

Vzhledem k ubývajícímu zájmu Západu o region to bude ale stále těžší. Americký list připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin do Taškentu přicestoval jen pár dní po Karimovově smrti. Odolat vlivu Moskvy bude pro Mirziyoyeva o to těžší, že se přiženil do rodiny blízkého Putinova spojence a miliardáře Ališera Usmanova, upozorňuje Wall Street Journal.

Podle analytiků, které deník oslovil, bude ale pro výkonného prezidenta na prvním místě přeci jen domácí politika a udržení rovnováhy mezi mocí a vlivy místních oligarchů. “Vztahy s Ruskem jsou důležité,” cituje Wall Street Journal opět Ališera Ilkhamova z Open Society Foundations, “ale budou až na druhé koleji. Pro Mirziyoyeva bude mnohem důležitější, aby udržel uzbecké obchodní klany a oligarchy spokojené,” dodává analytik pro americký deník Wall Street Journal.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme