Pákistán dnešní den nezávislosti příliš neoslaví, kvůli záplavám

Záplavy na jihu Pákistánu mají kulminovat příští týden, varuje tamní Úřad pro řízení katastrof. Hladina už teď nebezpečně rozvodněného veletoku Indus má během víkendu v některých částech země dál stoupat a vylívat se ze břehů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záplavy v Pákistánu

Záplavy v Pákistánu | Zdroj: ČTK

Právě dnes přitom lidnatá asijská země slaví 63. výročí nezávislosti na Velké Británii. Žádné oficiální oslavy ale kvůli přírodní pohromě nebudou, nařídil to pákistánský prezident. Asif Alí Zardárí, silně kritizovaný za vlažný postoj k záplavám, místo toho stráví den objížděním nejhůř postižených provincií, a pokusí se tak vylepšit špatnou reputaci.

Podle asociace pákistánských farmářů už jim vzala velká voda milion tun uskladněné pšenice a kolem stovky tisíc krav.

Spojené národy vyzývají členské země, aby rychle pomohly odvrátit humanitární katastrofu v zemi, kde hrozí protržení hrází, hlad i eskalace násilí ze strany islámských extremistů.

Nejničivější povodně v dějinách nezávislého Pákistánu postihly podle OSN čtrnáct milionů lidí a usmrtily minimálně šestnáct stovek.

Jan Prokeš, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme