Pákistánská armáda zlikvidovala všechny útočníky ve škole v Péšávaru

Pákistánská armáda zabila posledního z útočníků ve vojenské škole v Péšávaru. Operace proti skupine talibanců tak skončila. Ozbrojenci vtrhli do školy a zabili tam 141 lidí, víc než 120 dalších utrpělo při incidentu zranění. Většina z obětí byly děti. Atentát patří k nejhorším, jaký kdy teroristé v Pákistánu spáchali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistánští vojáci zlikvidovali všechny útočníky ve škole v Péšaváru

Pákistánští vojáci zlikvidovali všechny útočníky ve škole v Péšaváru | Zdroj: Reuters

„Šestý terorista byl zabit v posledním bloku. Bomby nastražené teroristy brzdí tempo čištění objektu," uvedl na Twitteru generálmajor pákistánské armády Asim Badžva.

Armáda později upřesnila, že útočníků bylo osm až deset. Oznámila také, že zahájila odvetné nálety proti předpokládaným pozicím Talibanu na severu země, konkrétně podnikla v první fázi deset leteckých úderů.

Ozbrojenci obsadili školu dnes dopoledne místního času, v době útoku bylo v budově přes 500 studentů a učitelů. Lékaři v péšávarské nemocnici řekli reportérům BBC, že útočníci stříleli cíleně do hlavy a hrudi. Podle svědectví ozbrojenci postupovali třídu za třídou a stříleli s jasným cílem zabít co nejvíce lidí.

„Když se ozvala střelba, náš učitel nám řekl, abychom si sedli do rohu a přikrčili se. Když se asi za hodinu střelba trochu vzdálila, přišli vojáci a zachránili nás. Když jsme vycházeli, viděli jsme na chodbách ležet naše kamarády, mrtvé nebo postřelené. Všude byla krev," popsal drama jeden z přeživších studentů.



Většině obětí bylo méně než 15 let. Mnoho dětí zemřelo, když na sobě jeden ze sebevražedných útočníků odpálil trhavinu na školním hřišti. Celkem školou otřáslo 15 výbuchů.

Pákistánská odnož Talibanu přijala odpovědnost za akci v telefonátu médiím prostřednictvím svého mluvčího Muhammada Churasáního. Hnutí sdělilo, že si "školu vybralo jako cíl, protože vojáci si berou za cíle naše rodiny, a my chceme, aby pocítili naši bolest".

Při útoku Talibanu na školu v Péšávaru zemřelo přes 130 lidí

Číst článek

"Jedná se o odvetný útok za armádní ofenzivu v Severním Vazíristánu," konstatoval Churasání s poukazem na vojenskou operaci namířenou proti Talibanu, která byla zahájena v červnu a při které kromě stovek bojovníků zemřeli i civilisté.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf označil masakr ve škole za "národní tragédii" a vydal se přímo do Péšávaru. Podle premiéra se dá očekávat více podobných útoků vzhledem k tomu, že armáda plánuje proti Talibanu další operace.

Útok Talibanu vyvolal ve světě vlnu pobouření i solidarity

Na útok v Péšávaru reaguje celý svět. Podle amerického ministra zahraničí je třeba zasáhnout, než podobných incidentů přibyde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Pákistánu okomentoval Břetislav Tureček z Metropolitní univerzita Praha

"Mnoho ze světových politiků cítí naléhavost situace a potřebu zasáhnout. Hrozí totiž, že násilností bude přibývat a budou horší. Všichni ale také víme, že musíme pečlivě zvážit každý krok, který uděláme, abychom situaci v regionu zlepšili," prohlásil Kerry.

Vlnu solidarity a pobouření vyvolal útok ve Spojeném království. V Británii žije početná pákistánská komunita, včetně čerstvé držitelky Nobelovy ceny míru, Malály Júsufzajové. Sedmnáctiletá pákistánská dívka, která sama byla obětí útoku Talibanu, v prohlášení uvedla, že jí události v Péšáváru zlomily srdce. Podle ní jde o hrůzný a zbabělý teroristický čin.

V podobném duchu se vyjádřil taky britský premiér David Cameron. Ministerský předseda je zděšen, že je někdo schopen vraždit děti jen kvůli tomu, že chodí do školy. Zcela konsternovaný je ohledně dění v Péšáváru taky britský vicepremiér Nick Clegg.

Útok Talibanu na pákistánskou školu již má 130 obětí | Foto: ČTK

ČRo, Martin Hromádka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme