Papež se chce na Srí Lance modlit za usmíření znepřátelených etnik

Papež František zahájil návštěvu Srí Lanky. Je to druhá jeho návštěva Asie. Sejde se s novým srílanským prezidentem Maithripalou Sirisenou. Během cesty se ale také hodlá setkat s příbuznými obětí tajfunu Haiyan, mluvit o klimatických změnách, podpořit dialog mezi lidmi různé víry a různého etnického původu a odsoudit násilí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se loučí před odletem na Srí Lanku

Papež František se loučí před odletem na Srí Lanku | Zdroj: Reuters

Svatý otec přijel do ostrovní země krátce po prezidentských volbách, které ukončily téměř desetiletou vládu Mahindy Radžapakseho.

„Není jednoduché přejít trpké dědictví nespravedlnosti, nedůvěry a zajetí, které zanechal konflikt. Může se to stát jedině překonáním zla činěním dobra, a to pěstováním takových hodnost, které vedou ke smíření, solidaritě a míru. Uzdravující proces také musí obsahovat víru v pravdu, vůli neotvírat staré rány, ale prosazovat spravedlnost, ozdravení a jednotu,“ řekl papež František.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cestu papeže Františka na Srí Lanku sleduje redaktor Martin Ježek

Papež zamíří i do oblasti obývané menšinovými Tamily, kde se pomodlí v kostele Panny Marie z Madhu. Tu totiž uctívají jak katolíci z řad Tamilů, tak většinových Sinhálců.

Podle pozorovatelů tímto gestem vyzývá k usmíření mezi oběma etniky, jejichž vztahy narušil čtvrt století trvající konflikt. Válka skončila teprve v roce 2009 a vyžádala si až 100 tisíc mrtvých.

Symbolem papežovy návštěvy je také kanonizace prvního srílanského svatého, kterým je misionář ze 17. století Giuseppe Vaz.

„Pro celý národ i pro mne osobně znamená návštěva papeže Františka na Srí Lance požehnání, a to tím spíše, že jsme malou zemí. Je to vpravdě historická událost. I proto očekáváme, že se mše v metropoli Kolombu zúčastní 14. ledna až milion věřících,“ říká jeden z obyvatel hlavního města.

Na Srí lance se papež zdrží dva dny. Ve čtvrtek se přesune na třídenní návštěvu Filipín. Tam prý vidí velký potenciál pro rozšiřování křesťanství, protože Filipíny jsou jedinou většinovou křesťanskou zemí v regionu. František tam chce sloužit bohoslužby až pro 6 milionů lidí.

Robert Mikoláš, Martin Ježek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme