Peking zahalil smog, platí nejvyšší stupeň pohotovosti

Čína pro Peking poprvé vyhlásila nejvyšší, červený stupeň pohotovosti kvůli smogu. Zavřené jsou školky, omezit se má stavební činnost a doprava. V pondělí dosáhla hustota prachových mikročástic 300 mikrogramů na metr krychlový. Podle Světové zdravotnické organizace je maximální bezpečné množství 25 mikrogramů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čínské hlavní město Peking zahalil v těchto dnech rekordní smog

Čínské hlavní město Peking zahalil v těchto dnech rekordní smog | Zdroj: Reuters

Čínská vláda v posledním zhruba roce nařídila uzavřít čtyři velké uhelné továrny v Pekingu, přesto to stále nestačí.

Podle Alice Rezkové z Asociace pro mezinárodní otázky mezi největší znečišťovatele ovzduší v tomto regionu patří kromě spaloven také auta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čínský boj se smogem přiblížila Alice Rezková z Asociace pro mezinárodní otázky

„V Pekingu je registrovaných okolo šesti milionů aut a ten počet stále roste, přestože je dnes velmi těžké si auto v Pekingu vůbec pořídit, natož ho zaregistrovat,“ říká.

Čína během olympijských her v roce 2008 výrazně omezila dopravu a průmyslovou výrobu. Tato opatření ale podle Rezkové neměla žádný dlouhodobý dopad:

„Čína chtěla ukázat krásný Peking s modrou oblohou, bohužel tím, že nedošlo k nějakým trvalým řešením, tak to nemělo dlouhodobý vliv.“

Patrné je to podle ní právě na automobilové dopravě, kdy i přesto, že je v Pekingu zavedený systém sudých a lichých čísel registračních značek aut, celá řada rodin ho nedodržuje. Značek mají víc a na silnice proto vyjíždí i ve dnech, kdy by kvůli číselné kombinaci na espézetce měli zůstat s autem doma.

Problémem může být podle Rezkové i zastaralá veřejná doprava. „Peking se ji snaží nahrazovat elektrickými autobusy, nebo je dnes už celá řada pobídek na to, aby si třeba taxikáři pořizovali nová auta, která jezdí na elektřinu,“ uvádí Rezková.

Podle amerických vědců zabíje znečištěné ovzduší v Číně přes čtyři tisíce lidí denně.

Jak vzniká smog | Foto: Michal Jindra

ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme