Po pádu laviny uvízlo v Himálaji 7 Čechů. O desítkách turistů zatím informace chybí

Záchranáři v Nepálu stále hledají turisty, které zastihla prudká sněhová bouře při horském výšlapu v oblasti Annapurny. Laviny a náhlé ochlazení tam nepřežilo nejméně 29 lidí z několika zemí. Mezi turisty v oblasti byli i Češi. Některé už se podařilo kontaktovat, o desítkách dalších lidí v Nepálu však české úřady stále nemají přehled.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seznam pacientů v nemocnici v Káthmándú, kam byli převezeni někteří turisté zachráněni při sněhové bouři v Nepálu

Seznam pacientů v nemocnici v Káthmándú, kam byli převezeni někteří turisté zachráněni při sněhové bouři v Nepálu | Zdroj: ČTK

Během dneška se díky lepšímu počasí dostaly vrtulníky do nejvyššího bodu oblíbené turistické stezky, průsmyku Thorung La, odkud vysvobodily asi 40 lidí, o asi padesáti dalších záchranáři vědí, že jsou v pořádku v jedné vesnici zablokované sněhem.

Na záchranu čeká i sedm Čechů, kteří po pádu laviny uvízli v regionu Dolpa, který je asi 50 kilometrů daleko od nejpostiženější oblasti kolem osmitisícové Annapurny. Skupina se nachází ve výšce 4300 metrů. Jedná se o klienty cestovní kanceláře Livingstone a jejího majitele.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pátrání po českých turistech v Nepálu informoval český velvyslanec v indickém Dillí Miloslav Stašek

„Nemají sice žádná zranění, ale jsou podchlazení a nejsou schopní se bez pomoci dostat pryč, takže pro ně vysíláme helikoptéry, které by je měly převézt do nemocnice v Káthmándú,“ uvedl dnes Vlastimil Divoký, mluvčí pojišťovny ERV, u níž byli tito turisté pojištěni.

Podle něj by dva vrtulníky měly české turisty odvézt kolem zítřejších sedmi hodin ráno SEČ. Cestovní kancelář Livingstone má v Nepálu i dalších 14 klientů. Ti jsou v pořádku mimo postiženou oblast.

Zatímco pokračují záchranné práce, české úřady se snaží prověřit, zda v oblasti nebyli i další Češi. Informace shánějí od cestovních agentur, od hotelů v oblasti i od příbuzných lidí, kteří do Nepálu cestovali – za vysokohorskou turistikou tam ročně vyrazí několik stovek Čechů.

Ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné turistů v Nepálu krizovou nonstop telefonní linku na čísle +91 99 10 999 460.

„Momentálně evidujeme v Nepálu přes 120 Čechů,,“ uvedl český velvyslanec v indickém Dillí Miloslav Stašek.

V podvečer úřady neměly informace o 63 z nich, lepší počasí by však podle Staška mohlo přispět k tomu, že se informace budou zpřesňovat. „Očekáváme, že během víkendu by se moha najít většina českých občanů,“ dodal Stašek.

Celá cesta masivem Annapurna je dlouhá přes dvě stě kilometrů a návštěvníkům nabízí za slunečného počasí nádherné výhledy. V případě náhlé nepřízně počasí se mohou lidé uchýlit do provizorních horských chat, takzvaných lodží, i když úplně na ně zřejmě spoléhat nelze.

Zaorálek: V oblasti postižené sněhovými bouřemi může být 10 až 15 Čechů

Číst článek

„Čím výš, tím je těch lodží méně a méně. Samozřejmě schovat se tam dá, ale spíš je důležité sledovat vývoj počasí a zhodnotit si situaci a zkusit se rozhodnout třeba nepostupovat výš, nebo dokonce začít sestupovat,“ popsal horolezec Josef Šimůnek, který se z regionu vrátil krátce před příchodem sněhové bouře.

Právě teď je v Himálaji vrchol turistické sezóny. Počasí bývá v tuto dobu slunečné a stabilní, tento týden se však v regionu nepříznivě projevil tajfun Hudhud, který udeřil na pobřeží Indie. Do hor přinesl výrazné ochlazení a sněhovou kalamitu. Trekové stezky jsou teď kvůli tomu zablokované mokrým sněhem.

Český rozhlas, Jan Prokeš, Václav Rokyta, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme