Po sněhových bouřích a lavinách v Nepálu se stále nedaří navázat kontakt s asi 30 českými turisty

Nejméně 29 lidí zahynulo v nepálských horách při sněhových bouřích a lavinách. Záchranářům se podařilo dostat do bezpečí přes dvě stovky lidí, desítky dalších hledají. Česká ambasáda v Indii pohřešuje asi 30 Čechů, se kterými se nemůže spojit. Mezi mrtvými podle velvyslanectví čeští občané nejsou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seznam pacientů v nemocnici v Káthmándú, kam byli převezeni někteří turisté zachráněni při sněhové bouři v Nepálu

Seznam pacientů v nemocnici v Káthmándú, kam byli převezeni někteří turisté zachráněni při sněhové bouři v Nepálu | Zdroj: ČTK

Nečekané sněžení a následné laviny uvěznily v horách řadu výprav na populárních trasách v okolí masivu Annapurny. Mezi potvrzenými obětmi jsou i dva Slováci, několik Nepálců, také turisté z Kanady, Indie či Polska. Zatím se nepotvrdilo, že by zemřel někdo z českých turistů.

Podle velvyslance v Dillí Miloslava Staška se ambasádě zatím nepodařilo kontaktovat asi třicet Čechů. „U některých víme, že jsou někde v okolí Annapurny, vlastně v oblasti, kde došlo k neštěstí. Ale není potvrzeno, že by tam byli nalezeni záchrannými týmy,“ přiblížil velvyslanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

O horách a rizicích spojených s výlety do nich mluvil v ČRo horolezec Jan Trávníček, který byl na Annapurně v roce 2012

Zdůraznil zároveň, že čeští turisté rozhodně nemusí být pod lavinou, o většině z nich české velvyslanectví jen ví, že jsou v Nepálu.

„U většiny z nich je opravdu pouze informace, že jsou v Nepálu v tu danou dobu a že se příbuzným nepodařilo s nimi navázat kontakt a nám bohužel také ne. To znamená, že jsou někde na treku v horách a jsou mimo signál. U většiny z nich se předpokládá, že se vrátí a ozvou se potom někde z nějakého základního kempu.“

Záchranáři ve vysokohorské oblasti pohřešují nejméně 70 lidí, pátrání po nich komplikuje špatné počasí. Podle Staška je na místě neštěstí šance na přežití minimální.

„Podmínky jsou takové, že pokud tam někdo byl, je minimální šance na to, aby přežil. Napadlo tam velké množství mokrého sněhu, který utrhl laviny a je obtížné v těch podmínkách přežít delší dobu,“ dodal.

Trať kolem Annapurny je náročná i za hezkého počasí

Horolezec Jan Trávníček, který byl na Annapurně v roce 2012, je ale optimističtější. „Myslím si, že šance, že jsou všichni naživu, je velká. Protože oblasti jsou tam skutečně odlehlé a nepředpokládám, že trekaři, kteří vyrazí na trasu kolem Annapurny, mají sebou satelitní telefon. Takže doufám, že jsou všichni v pořádku,“ uvedl.

Zároveň ale dodal, že treková trať kolem Annapurny je velmi náročná i za hezkého počasí.

„Přechází se tam dost vysoké sedlo, myslím, že má přes 5 tisíc metrů. Je tam riziko, že když napadne metr nového sněhu, vy cestu ani nenajdete a hrozně se ochladí. Takže je klidně možné, že část těch lidí na to nebyla připravena,“ připustil.

V Nepálu zrovna vrcholí hlavní turistická sezona před zimou. Horolezci tam v tuto roční dobu jezdí právě proto, že jim při jejich výpravách přeje počasí. Současné náhlé změny počasí způsobil cyklón Hudhud, který udeřil o víkendu v Indii a zasáhl i oblast kolem často navštěvované hory Annapurna.

Nepálský turistický ruch zažívá asi jednu z nejtragičtějších sezon. V dubnu zemřelo pod lavinou na Mount Everestu 16 nepálských šerpů, což vedlo nejen ke stávce horských průvodců, ale také k zásadnímu poklesu počtu turistických výprav.

Členové záchranného týmu odnášejí oběti laviny v nepálských Himalájích | Foto: ČTK/AP

bre, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme