Počet obětí zemětřesení v Nepálu přesáhl čtyři tisíce, lidé opouštějí Káthmándú

Z nepálského Káthmándú prchají tisíce lidí. Po víkendovém zemětřesení město zasáhly další následné otřesy. Počet obětí už přesáhl 4310, podle nepálských úřadů ale bude konečné číslo ještě vyšší. Naděje, že je v sutinách někdo naživu, rychle klesá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené domy v Káthmándú

Zničené domy v Káthmándú | Zdroj: ČTK

Santoš Kumar patří mezi ty, kteří se snaží z města dostat přeplněnými autobusy nebo na korbách nákladních aut. Necítí se v Káthmándú podle svých slov v bezpečí. Mezi lidmi se totiž šíří zvěsti, že brzy přijde další velké zemětřesení.

Ti, kteří v Káthmándú dál zůstávají, přespali první noc pod střechou. Dosud spali na ulicích, v parcích, protože se báli, že přijdou další otřesy.

Velké množství domů je v troskách, lidé se z nich snaží dostat to, co z jejich majetku zbylo. Není vyloučeno, že pod troskami jsou ještě lidé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranářům se nedaří dostat na mnoho odlehlých míst v Nepálu, mrtvých bude zřejmě víc. Informace v Káthmándú zjišťuje Jaromír Marek

Od soboty nefunguje elektřina, neteče voda, jsou zavřené banky, hotely, obchody, dochází jídlo i pitná voda a nefunguje mobilní spojení.

Lidé se také bojí šíření nemocí. Vláda proto nařídila, aby kremace probíhaly 24 hodin denně. Kolem řek se tak valí bez přerušení bílý dým.

Šíření nemocí bude i podle šéfa české sekce Lékařů bez hranic Pavla Grubera složité předejít:

„Dá se tomu určitě předejít, ale je to hrozně těžké. V Nepálu panuje relativně chladné podnebí, což by měl být poměrně příznivý faktor. Teď to bude všechno v organizaci, bezprostředně po zemětřesení panuje hrozný chaos - nikdo neví, co má dělat, doprava je ztížená, přetížené jsou cesty i letiště.“

Letiště v Káthmándú je přeplněné lidmi, chybí mu personál, který by odbavoval letadla | Foto: Reuters

Na strachu místních se snaží vydělat někteří místní dopravci. Za odvoz mimo město si účtují astronomické částky.

Letiště v Káthmándú slouží jako hlavní brána pro rychlou pomoc, která do země míří. Je sice přeplněné lidmi, ale jsou to lidé, kteří se snaží dostat pryč.

Personálu, který by je odbavoval a který by se staral o vykládání přilétající pomoci, je ale kritický nedostatek. Hodně zaměstnanců letiště odjelo pomáhat svým rodinám.

„Problémy jsou s přidělováním povolení k přistání speciálů. Humanitární pomoc tak často končí odkloněná u nás v Dillí, není schopna dorazit na místo včas. Další otázka je začlenění záchranných prací na místě, problém je spíš kapacitní a organizační na straně nepálských úřadů,“ popisuje situaci Miloslav Stašek, český velvyslanec v indickém Dillí, pod kterého spadá i Nepál.

Zvláštní zpravodaj ČRo: Lidé v Káthmándú si nedokážou představit život bez chrámů

Číst článek

České ministerstvo zahraničí vyslalo do Káthmandú konzulku z ambasády v Dillí, aby pomáhala při pátrání po Češích, kteří se zatím nepřihlásili svým rodinám.

„Evidujeme 255 Čechů, s dalšími 12 se snažíme navázat kontakt. Jsou to menší skupinky turistů, kteří se pohybují v horách na treku. To je zřejmě ten důvod, proč se nám s nimi nedaří navázat kontakt, protože nemají signál," domnívá se Stašek.

Obyvatelé se bojí vrátit do poškozených budov. Raději nocují venku | Foto: Reuters

Z Nepálu už odletěla první skupina Čechů zpět domů. Dnes by se podle velvyslance měli evakuovat další:

„Během včerejška se nám podařilo evakuovat 43 Čechů, na cestě dnes bude další speciál, který poveze posttraumatický tým do Káthmándú. Tímto letem by se měla vrátit další skupina českých občanů do České republiky.“

Důležité bude zprůjezdnit silnice a zmapovat situaci mimo Káthmándú, říká koordinátor Člověka v tísni

Číst článek

Včera helikoptéry postupně přenášely horolezce uvězněné na svazích Mount Everestu. Záchrana šla velmi pomalu, protože stroje mohly nabrat kvůli vysoké nadmořské výšce vždy jen dva pasažéry.

Z asi 200 lidí se podařilo dostat dolů asi 60. Horolezci přitom nejsou uvěznění jen na Mount Everestu, ale i kolem dalších vrcholků.

Otřesy o síle 7,9 stupně se staly největší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy tam při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí.

Bilance sobotního zemětřesení v Nepálu stoupla na 4310 mrtvých a téměř 8000 zraněných. Dalších téměř 100 lidí zahynulo v sousedních zemích. Při sesuvu laviny na Mount Everestu zahynulo nejméně 18 lidí, kteří nejsou zahrnuti do bilance obětí.

Podle představitelů nepálské vlády dosáhne počet mrtvých nejméně 5000; některé humanitární organizace působící na místě se obávají, že bilance se vyšplhá až na 15 000 obětí. České úřady zatím nemají informace, že by mezi mrtvými nebo zraněnými byli i Češi.

Záchranáři se dnes pokoušejí dostat k oblastem odříznutým od světa, které byly nejblíže k ohnisku zemětřesení.

Zemětřesení v Nepálu | Foto: ČTK

Jaromír Marek, Ondřej Himmer, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme