Podle OSN hrozí Pákistánu po povodních hladomor

Ničivé monzunové záplavy v Pákistánu dorazily do Pandžábu, který je považován za sýpku země. Ohrožena je letošní sklizeň, OSN počítá s potravinovou pomocí. Pákistánci nadále demonstrují kvůli nedostatečným opatřením vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pákistánské ženy zařizují s doklady potravinové příděly pro své rodiny

Pákistánské ženy zařizují s doklady potravinové příděly pro své rodiny | Zdroj: ČTK

Vládní pomoc podle obyvatel přichází příliš pomalu. V uprchlických táborech je nedostatek jídla a vody, lidé se perou o nevyložené zásoby. Vojáci raději rozdávají i vlastní příděly.

Vedení armády navíc oznámilo, že většina záchranných operací skončila, a to navzdory tomu, že ještě několik vesnic zůstává odříznuto od světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Bouda o humanitární pomoci v Pákistánu

Do Pákistánu už míří peníze na humanitární pomoc a s nimi i zástupci mnoha charitativních organizací, kteří budou pomoc přímo na místě koordinovat.

Katastrofální povodně v Pákistánu postihly už přes tři miliony lidí. Živel si navíc vyžádal na 1500 obětí. Podle výpočtů OSN budou potravinovou pomoc letos potřebovat 2 miliony Pákistánců.

Miliony lidí přišly o domovy nebo trpí hladem a žízní. Nejhorší záplavy v zemi za posledních 80 let způsobily kolaps infrastruktury, lidé nemají kde nakupovat a docházejí jim potraviny. V severozápadním městě Péšavár se navíc odpálil sebevražedný útočník a zabil jednoho policistu. Incident ostře odsoudila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která zároveň přislíbila rozsáhlou pomoc.

„Spojené státy odpovídají na tuto krizovou situaci několika způsoby. Okamžitě jsme uvolnili deset milionů dolarů, poslali jsme do oblasti experty na humanitární pomoc a helikoptéry, které už přepravily stovky lidí do bezpečí a shodily humanitární pomoc. Poskytli jsme i čističky vody pro tisíce lidí a provizorní mosty, které nahradí ty zničené záplavami,“ uvedla Hillary Clintová.

Dodala, že jde teprve o začátek. „Budeme pokračovat i v následujících dnech a týdnech,“ řekla.

Jak můžete pomoci:

Přispívat můžete přímo na konto sbírky společnosti Člověk v tísni SOS Pákistán 50985098/0300 nebo prostřednictvím dárcovské SMS ve formě DMS PAKISTAN na číslo 87777.

Lucie Maňourová, Ondřej Bouda, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme