Pokus dostat na hladinu havarované letadlo AirAsia skončil neúspěchem

Indonéští potápěči se neúspěšně pokusili vyzvednout z moře trup letounu společnosti AirAsia. Záchranné práce budou pokračovat v neděli. Letadlo koncem roku havarovalo při cestě ze Surabaje do Singapuru. Ze 162 lidí na palubě nikdo nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrací týmy vyzdvihly z Jávského moře ocas zříceného letounu společnosti AirAsia

Pátrací týmy vyzdvihly z Jávského moře ocas zříceného letounu společnosti AirAsia | Zdroj: Reuters

Vrak zůstává zanořený v asi sedmimetrové hloubce ve vodách Jávského moře.

Vzduchové vaky vydržely dost dlouho, aby ho záchranný tým vytáhl skoro až k hladině, pak ale selhaly. Práci potápěčům navíc komplikují silné proudy.

Vyšetřovatelé už vyloučili, že by pád stroje někdo úmyslně zavinil. Teď prověřují možnost selhání techniky nebo případnou lidskou chybu.

Minulý týden vylovil pátrací tým z moře černé skříňky. Ty by měly pomoci odhalit, co přesně se na palubě letounu odehrálo. Na výsledky analýz si ale podle indonéských úřadů bude nutné počkat 14 dní až měsíc.

Trosky letounu společnosti AirAsia | Foto: Český rozhlas

Airbus A320-200 zmizel z radarů ani ne v polovině letu. Než byl se strojem přerušen kontakt, pilot oznámil řídící věži, že se blíží k nebezpečným mrakům. Kvůli hustému provozu ale nedostal povolení vystoupat do větší výšky. Vyšetřovatelé si proto myslí, že výpadek motorů a následný pád mohla způsobit námraza.

Pátrací týmy už dříve vyzvedly desítky těl obětí, většinou indonéských pasažérů a členů posádky. Některé z nich už se podařilo i identifikovat. Předpokládá se, že mnoho dalších je stále připoutáno k sedadlům v trupu stroje.

Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme