Pomoc ze sbírky Pomáháme Nepálu míří i do vesnice Dahú

Jednou ze dvou vesnic, která by se měla dočkat pomoci ze sbírky Pomáháme Nepálu, je Dahú. Obec vzdálená asi 100 kilometrů od hlavního města Káthmándú. V praxi to znamená, že dostat se tam trvá celý den.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nepál

Nepál | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Zelená políčka rozložená na strmých kopcích, mezi nimi rozeseta jednoduchá stavení. Tedy dnes spíše ruiny, které z nich zbyly. Před zemětřesením tady stálo asi pět stovek domů.

„Dahú je pověstná tím, že tady před několika lety spadlo letadlo s mezinárodní posádkou OSN. Zahynulo tehdy 11 osob. A právě škola v Dahú, kterou zařídili tamní dva bratři Lakšman a Ram Lama, byla založena na počest této katastrofy,“ popisuje Tomáš Beránek, předseda společnosti Namasté Nepál.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vesnice Dahú je jedno z míst v Nepálu, kam bude směřovat pomoc ze sbírky Pomáhejte s námi Nepálu. Natáčel tam Jaromír Marek

Nebyla to vlastně škola v pravém slova smyslu. Čtyři učitelé a asi pět desítek žáků se sházeli v přízemí domu, který patří řediteli školy. Na fotografiích vidíme podlahu z udusané hlíny, jednoduché dřevěné lavice a školní tabuli.

„Při zemětřesení byl dům bohužel poškozen a škola, která byla ve spodních patrech domu, je nepoužitelná,“ říká Beránek.

Vesnici Dahú obývají převážně Tamangové, příslušníci horského kmene, který před staletími přišel z oblasti Tibetu. Tamang znamená v překladu prodavač koňů, dnes se ale lidé věnují především zemědělství a mají co dělat, aby se uživili.

Přehrát

00:00 / 00:00

O významu pomoci, kterou pro postižené obce znamená sbírka Pomáháme Nepálu, mluvili zvláštní zpravodajové ČRo v zemi Jaromír Marek a Lubomír Smatana

Výdělky v Nepálu se pohybují od jednoho do čtyř dolarů denně. Je to země velmi chudá a suma, která se vybere prostřednictvím sbírky Pomáháme Nepálu je tedy na místní poměry ohromná.

V poledne se již prostřednictvím sbírky Českého rozhlasu podařilo vybrat přes dva miliony korun, tedy asi osm milionů rupií.

Před zemětřesením stál průměrný dům na vesnici zhruba 100 000 rupií, tedy 25 000 korun. Za vybranou sumu lze tedy postavit 80 domů. V první vesnici je přitom 427 domů, ve druhé 500.

Jaromír Marek, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme