Povodně v Indii: Nejméně 300 mrtvých, statisíce evakuovaných, postiženo je na šest milionů lidí

Nejméně 300 obětí si už vyžádaly povodně, které postihly v těchto dnech rozsáhlé území střední a východní Indie. Statisíce osob musely být evakuovány. Různou měrou bylo živelní pohromou postiženo na šest milionů lidí, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na místní činitele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v Indii si vyžádaly už na 300 obětí, na obrázku jsou zaplavené domy na břehu řeky Gangy v Alláhábádu

Povodně v Indii si vyžádaly už na 300 obětí, na obrázku jsou zaplavené domy na břehu řeky Gangy v Alláhábádu | Zdroj: Reuters

Řeka Ganga a její přítoky se při několikadenních monzunových deštích vylily z břehů a vyhnaly lidi do nouzových táborů ve státech Mádhjapradéš, Bihár, Uttarpradéš, Rádžasthán a Uttarákhand. Zničeno bylo velké množství úrody na polích a poškozeny byly i komunikace. Přerušena byla na mnoha místech dodávka elektrického proudu a telefonní spojení.

Nejhůře je postižen Bihár, kde přišlo o život 120 lidí. V Mádhjapradéši je mrtvých 70, v Uttarpradéši 43.

Místní televizní záběry jsou plné venkovanů brodících se po pás vodou, jak tahají dobytek do bezpečí, zatímco se hroutí jejich domy postavené z vepřovic. Mnozí byli nuceni cestou do nouzových táborů použít dřevěných člunů.

„Máme plno starostí s tím, co musíme dělat. Tohle je náš život za poslední čtyři dny. Nemáme ani co jíst,“ řekl 42letý vesničan zpravodajské stanici NDTV z Uttarpradéše.

Indický premiér Naréndra Módí už v pondělí přislíbil finanční pomoc federální vlády pro postižené oblasti. "Modlím se za bezpečnost a blaho lidí v oblastech postižených povodněmi," řekl.

Povodně často v Indii provázejí monzunové období, které trvá od června do září.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme