Před cunami na Srí Lance varují tlampače na stožárech. Hlášení je trojjazyčné

Cunami už na Srí Lance zabíjet nebude, tvrdí tamní úřady, které po ničivé vlně před 10 lety nechaly na ostrově vybudovat varovné věže. Mají zajistit, aby se už neopakovala tragédie z prosince 2004, kdy cunami jen na Srí Lance zabila na 40 tisíc lidí. Další desetitisíce pak umíraly v Indonésii nebo v Thajsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Srí Lance varují před cunami speciální věže

Na Srí Lance varují před cunami speciální věže | Foto: Robert Mikoláš

„Hrozí vlna cunami, všichni se do třiceti minut dostavte do bezpečných zón,“ hlásají v případě nebezpečí tlampače umístěné na 25 metrů vysokých stožárech, které se tyčí nad městem Tangalle.

Varování zní v celkem třech jazycích – vedle sinhálštiny ještě v tamilštině a angličtině.

Červeno-bílý stožár nazvaný Wijesundararamaya stojí uprostřed oploceného prostoru.

„Varovná věž je pro nás hrozně důležitá. Cunami před 10 lety nás zasáhla jako blesk z čistého nebe, lidé ji vůbec nečekali, proto jich také tolik zahynulo,“ říká jeden z vojáků obsluhujících varovný systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Srí Lanku chrání před tsunami varovné věže. Úřady je postavily po katastrofě, která v roce 2004 zabila 40 tisíc lidí. Natáčel Robert Mikoláš

Stožár, který je napájený ze solárních panelů umístěných hned pod tlampači, stojí od prosince 2008 v areálu buddhistického chrámu. Tedy v místě, které je pro věřící tím nejbezpečnějším a nejklidnějším přístavem.

Panika tu prý během uplynulých 10 let propukla jen třikrát, přesně tolikrát se totiž z věže ozvalo varování před přívalovou vlnou.

Naštěstí se ale podobná tragédie už neopakovala. Místní dnes navíc dostávají i esemesky upozorňující na možné nebezpečí. Mnohem jistější než mobily jsou však podle zdejších obyvatel právě varovné stožáry.

„Mobilní telefon nikdo nekontroluje nepřetržitě - nemá ho třeba zrovna u sebe, pracuje, je zaneprázdněný a tak dále. Pochopitelně je ale správné, že se úřady snaží na hrozící nebezpečí upozorňovat více než jedním způsobem, jde tu přeci o lidské životy,“ vysvětluje asi 40letý muž.

Na Srí Lance varují před cunami speciální věže | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme