Přelomový rozsudek v Indii. Trest smrti za zabití ženy kyselinou

Indický soud vyměřil trest smrti muži, který před třemi lety vážně poranil ženu kyselinou. Ta svým zraněním později podlehla. Podle stanice BBC se jedná o přelomovou událost. Pachatelé podobných činů v minulosti obvykle vyvázli s mírnými tresty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie (ilustrační foto)

Indie (ilustrační foto) | Foto: Adam Cohn, CC BY-NC-ND 2.0

Případ, o němž rozhodoval soud v Bombaji, se týkal Preeti Rathiové. V květnu 2013 ji na nádraží polil kyselinou pětadvacetiletý Ankur Panwar. Třiadvacetiletá ošetřovatelka, která právě přijela z Dillí, aby nastoupila k indickému námořnictvu, utrpěla zranění očí a plic a o měsíc později zemřela.

Motivem činu bylo odmítnutí nabídky k sňatku. Panwar byl usvědčen z vraždy a soud dnes jeho čin zařadil do kategorie mimořádných zločinů, které zasluhují smrt. Očekává se, že se Panwar proti rozsudku odvolá.

Indický nejvyšší soud po smrti Rathiové nařídil, aby federální i státní vlády omezily prodej kyselin. Později bylo rozhodnuto, že se kyseliny mohou prodávat jedině osobám s platnými doklady.

Podle kritiků kyseliny jsou na trhu kyseliny nadále běžně dostupné. Podle vládních statistik je ročně žíravina použita ve stovkách útoků, avšak ochránci lidských práv tvrdí, že vládní údaje jsou podhodnocené.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme