Přes věštby astrologů nemá současný prezident Srí Lanky vítězství v předčasných volbách jisté

Na Srí Lance se dnes konalo první kolo předčasných prezidentských voleb. V těch se pokouší získat třetí prezidentský mandát dosavadní hlava státu Mahinda Radžapaksa. Výsledky by měly být známy v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Srí Lanky Mahinda Radžapaksa

Prezident Srí Lanky Mahinda Radžapaksa | Zdroj: Reuters

Původně to vypadalo na přesvědčivé vítězství současného prezidenta, podle zahraničně-politického komentátora ČRo Milana Slezáka ho ale může ohrozit jeho bývalý přítel a ministr zdravotnictví, který z vlády odešel teprve v listopadu, Maithripala Sirisena:

„Ten se dal přesvědčit sjednocenou opozicí, aby za ní kandidoval na prezidenta. Chce se opřít o vzrůstající moc prezidenta Radžapaksa. Ten totiž těží z aureoly vítěze občanské války, která se táhla 37 let. Jenomže dělá vše pro to, aby upevnil svoji osobní moc. V kabinetu má své dva bratry, z nichž jeden je ministr obrany. Jeho třetí bratr je předseda parlamentu. Další své příbuzné dokázal umístit na strategická místa. Korupci a protekci mu vyčítá právě opozice.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O prezidentských volbách na Srí Lance mluvil zahraničně-politický komentátor ČRo Milan Slezák

Podle Slezáka opoziční kandidát staví také na tom, že Radžapaksa je sice oblíben v řadách Sinhálců, kteří tvoří tři čtvrtiny obyvatel Srí Lanky, nemají ho ale příliš v lásce Tamilové, kteří trpce nesou konec občanské války. Před koncem války bylo totiž zmasakrováno mnoho tisíc Tamilů, mezi nimi mnoho nevinných civilistů.

Radžapaksa vyhlásil termín předčasných voleb dva roky před vypršením řádného mandátu. Podle srílanské ústavy prezident, který má veliké pravomoci, může po čtyřech letech, které uplynuly od jeho zvolení, vyhlásit předčasné volby.

„Radžapaksa si řekl, že když mu tak dobře jde ekonomika, lidé jsou spokojeni a ještě nevyvanula sláva z občanské války, která skončila teprve v roce 2009, je teď ten nejvhodnější čas. Jenomže do toho přišel rozkol v jeho straně, z níž odešlo mnoho významných lidí. Netušil, že se opozice na poslední chvíli takto posílí,“ vysvětluje Slezák a pokračuje:

„Přitom nejen on, ale i jeho věrní dělali, co mohli. V rámci předvolební kampaně ve státní televizi vystoupilo šestero astrologů, kteří prohlásili, že vítězství prezidenta Radžapakse je neodvratné a ten, kdo by tomu chtěl zabránit, se bude potýkat s přírodními silami.“

Volební účast byla na Srí Lance velká. Větší než při předchozích prezidentských volbách. Výsledky voleb budou známy v pátek.

Opoziční kandidát na prezidenta Srí Lanky Maithripala Sirisena | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme