Prezident Mitsubishi kvůli aféře s manipulacemi odstoupil z funkce

Prezident japonské automobilky Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa kvůli skandálu kolem manipulací s údaji o spotřebě pohonných hmot odstoupí z funkce. Oznámila to dnes podle agentury AFP automobilka. Rozhodnutí nabude platnosti 24. června. Kromě Aikawy skončí ve funkci i jeho náměstek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa rezignoval

Prezident Mitsubishi Motors Tecuró Aikawa rezignoval | Zdroj: Reuters

Aikawa se funkce prezidenta a provozního ředitele Mitsubishi ujal loni v červnu. Novinářům dnes podle agentury AP řekl, že vyšetřování aféry kolem manipulací dovede do konce.

Automobilka v dubnu přiznala, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva a nadhodnocovali efektivitu využití paliva. Metody testování spotřeby odporující japonským předpisům prý firma používala od roku 1991. Akcie Mitsubishi se po rozhoření skandálu propadly o více než 30 procent.

Japonský list Nikkei ještě před dnešním sdělením automobilky napsal, že Aikawu dočasně nahradí předseda správní rady a generální ředitel automobilky Osamu Masuko. Dvojí funkci podle listu zastával do chvíle, než další japonská automobilka Nissan Motor dokončí převzetí zhruba třetinového podílu v Mitsubishi za zhruba 237,4 miliardy jenů (téměř 52 miliard korun). Firmy se na této transakci dohodly minulý čtvrtek.

Špatné testování emisí a spotřeby aut u svých 16 modelů prodávaných v Japonsku dnes mezitím přiznala další japonská automobilka Suzuki Motor.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme