Prezident Uzbekistánu byl hospitalizován kvůli krvácení do mozku

Prezident Uzbekistánu Islam Karimov (78) je v nemocnici. O jeho hospitalizaci informovala uzbecká vláda i jeho dcera, která na sociálních sítích informovala, že utrpěl krvácení do mozku. Jeho stav je však stabilizovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islam Karimov vládne v Uzbekistánu nepřetržitě od rozpadu Sovětského svazu, vězní své kritiky a odpůrce, manipuluje volbami a každý rok nutí miliony lidí zdarma sbírat bavlnu a veškerý profit ponechat státu

Islam Karimov vládne v Uzbekistánu nepřetržitě od rozpadu Sovětského svazu, vězní své kritiky a odpůrce, manipuluje volbami a každý rok nutí miliony lidí zdarma sbírat bavlnu a veškerý profit ponechat státu | Foto: Wikimedia Commons, CC BY 3.0, Kremlin.ru

Podle původních zpráv se mělo jednat pouze o zdravotní prohlídku. Nyní to vypadá, že Karimovův stav je vážnější, protože úřady uvedly, že v nemocnici zůstane několik dní. To potvrdila i jeho dcera Gulnara, podle které utrpěl otec krvácení do mozku.

Islam Karimov je jeden z posledních diktátorů staré školy. V čele státu stojí od roku 1989, kdy se dostal do vedení komunistické strany. Prezidentem je od roku 1991. Pokud by zemřel, zemi pravděpodobně zachvátí chaos, protože neurčil svého nástupce. Dříve se spekulovalo o jeho dceři Gulnaře, ale ta upadla do nemilosti a bylo jí nařízeno domácí vězení. Podle WikiLeaks je nejnenáviděnější osobou celého Uzbekistánu.

Karimov dlouhodobě udržuje dobré vztahy s Ruskem. Naposledy na jaře v Moskvě kritizoval s Putinem minulé i současné pokusy o řešení krize v Afghánistánu. „Řešit afghánský problém bez Ruska bylo nepromyšlené. Ti, kdo to plánovali, se hluboce mýlili. Všichni vědí, že ve střední Asii má Rusko dlouhodobě vliv. A bude ho dál mít,“ řekl Karimov.

V dubnu 2016 požádal Rusko o podporu kvůli obavám s šířícího se islámského extremismu a terorismu.

Karimov dlouhodobě likviduje veškerou opozici v zemi. V roce 2005 pobouřil celý svět, když nařídil masakr v Andižanu jako reakci na povstání. Během masakru zemřelo podle uzbeckých úřadů 182 lidí, podle mezinárodních organizací několik stovek až 3 tisíce lidí.

V posledních letech se však vztahy mezi Západem a Uzbekistánem zlepšují. Karimov dokonce poskytl leteckou základnu USA při bombardování Afghánistánu.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme