Protesty v Hongkongu neslábnou, tamní vláda nabízí jednání

V Hongkongu pokračují střety mezi prodemokratickými demonstranty a pořádkovými silami, přestože místní vláda studentským vůdcům nabídla jednání. Ta mají podle agentury Reuters začít v úterý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Hongkongu se znovu střetla policie s prodemokratickými demonstranty

V Hongkongu se znovu střetla policie s prodemokratickými demonstranty | Zdroj: Reuters

Násilné potyčky mezi prodemokratickými aktivisty a pořádkovými oddíly opět propukly dnes brzy ráno poté, co si demonstranti nasadili helmy a ochranné brýle a nahrnuli se ke kovovým barikádám, které jim bránily k přístupu na místní komunikaci.

Uprostřed vřavy stovky policistů zasáhli proti protestujícím, kteří vytvořili ochrannou zeď z deštníků. Jednoho z demonstrantů po úderech tekla krev z hlavy. Někteří demonstranti byli odvedeni. Připraveny k zásahu byly také vozy s vodními děly.

Protestní hnutí ani po třech týdnech, kdy až stovky tisíc lidí okupovaly důležité komunikace, nejeví známky ochabování.

Účastníci demonstrací žádají zrušení kontroverzní volební reformy, kterou schválila čínská vláda, a odvolání správce Hongkongu Leung Čchun-jinga. Leung ve čtvrtek oznámil, že jeho vláda je připravena zahájit se studenty rozhovory.

V sobotu Leungův hlavní tajemník Carrie Lam oznámil, že dvouhodinové rozhovory se mají uskutečnit v úterý a mají být přenášeny v přímém přenosu.

Hongkong se před 17 lety vrátil pod čínskou správu s tím, že mu bude zaručena vysoká míra autonomie a svobod. Peking ale v srpnu odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího vůdce.

Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči, nařídila vláda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme