Region nám přidělí až po příletu, říká šéf zdravotnického týmu mířícího do Nepálu

Nejméně dva týdny by měl v Nepálu působit tým 19 českých lékařů a sester. Zdravotníky, které budou doprovázet i hasiči, posílá do oblasti postižené zemětřesením česká vláda. Takzvaný traumatým, který z Česka vyrazí v noci z pondělí na úterý, je připraven pomáhat s ošetřováním tisíců zraněných, konkrétní úkoly a místo působení se však zdravotníci dozvědí až na místě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu | Zdroj: Reuters

„Působiště přesně nevíme, vzhledem k tomu, že ta postižená oblast je velice rozsáhlá,“ uvedl šéf zdravotnického týmu Petr Nestrojil s tím, že jim ho určí až přijímací centrum na letišti v Káthmándú.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyslání traumatýmu do Nepálu mluvil primář Petr Nestrojil

„My prezentujeme, co nabízíme, jaké služby jsme schopni poskytovat, a potom oni nám přidělí region, kam budeme nasazeni,“ přiblížil lékař.

Celý tým devíti lékařů a deseti sester se podle něj dal dohromady včera. Jedná se o odborníky v oblasti anestezie, chirurgie a intenzivní péče.

Zdravotníci s sebou berou třeba vybavení na intenzivní resuscitaci, k zafixování zlomenin či k ošetření drobných ran. Některé pacienty zřejmě ošetří ambulantně, některé připraví na převoz k dalšímu ošetření.

„Nejčastější zranění jsou samozřejmě zlomeniny a otevřené rány. Pokud jsem měl možnost vidět na internetu, tak ty domy vlastně padaly přímo dolů, nehroutily se do boku, takže tam ti zasypaní budou mít ještě další poranění, měkkých tkání a podobně,“ poznamenal Nestrojil.

Při sobotním zemětřesení a následných otřesech zemřelo přes 4000 lidí. Úřady očekávají, že konečná bilance se bude pohybovat kolem 5000 obětí. Panují obavy, že sesuvy půdy vyvolané otřesy mohly zavalit celé vesnice. V postižených oblastech je také asi 6,5 tisíce lidí zraněných. Vážným problémem je také nedostatek vody a potravin a dochází také zdravotnický materiál.

Očekává také, že se zdravotníci u pacientů setkají s různými stupni infekce v otevřených ranách. „Podle doby, kdy se dostanou k nám na ošetření,“ doplnil.

Traumacentrum má vybavení na 14 dnů. „Pokud by ta činnost byla delší, budeme muset materiál doplnit,“ uvedl šéf týmu.

Při případném prodloužení mise bude podle něj možná také třeba, aby se členové týmu prostřídali. „Protože taková péče v náročných podmínkách je velice psychicky náročná,“ dodal Nestrojil.

V Nepálu udeřilo zemětřesení o síle 7,9 stupně | Foto: ČTK

Následky zemětřesení v Nepálu | Foto: Reuters

Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme