Šéf barmské junty hledá před volbami podporu v Číně

Nejvyšší představitel barmské junty je v Číně. Generál Than Šwei v Pekingu jedná krátce před prvními volbami v Barmě po 20 letech vojenské správy. Opozice i Západ ale označují volby za politický trik, který má armádě zajistit udržení moci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barma - lidé čekající na příděl jídla

Barma - lidé čekající na příděl jídla | Foto: barmští disidenti

Zatím je také potvrzeno, že se Than Šwei setká s čínským prezidentem Chu Ťin-taem i premiérem Wen Ťia-paem a že kromě Pekingu zamíří i do Šanghaje a jižní provincie Kuang-tung.

Generál Than Šwei, který v minulosti odjížděl do zahraničí na státní návštěvu jen výjimečně, hledá podporu u svého nejmocnějšího spojence v době, kdy se Barma chystá na historické volby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš popisuje barmsko - čínské vztahy.mp3

Barmská armáda sice vyhlásila první údajně demokratické volby po 20 letech, ovšem vyloučila z nich všechny kteří by je mohli ohrozit. Na prvním místě nejznámější vězněnou ženu světa, nositelku Nobelovy ceny míru a opoziční vůdkyni Ligy za demokracii Su Ťij.

Vládnoucí generálové si navíc zákonem pro sebe zajistili čtvrtinu parlamentu a některá, hlavně silová ministerstva. Další svlékají uniformy, aby byli zvoleni jako civilisté. Západ to pochopitelně kritizuje, Peking dnes prostřednictvím ministerstva zahraničí vyzval svět, aby se do barmských voleb nevměšoval.

K projednávaným tématům má patřit i situace na společné hranici, kde vloni došlo ke střetům mezi barmskými milicemi a ozbrojenci z řad etnických Číňanů.

Oba totalitní režimy si chtějí udržet moc

Oběma totalitním režimům je o udržení moci a to jim právě Peking umožňuje. V případě Barmy tím, že blokuje návrhy sankcí RB OSN či projednávání porušování lidských práv mezinárodním společenstvím.

Čína zůstává hlavním spojencem Barmy a je také jedním z největších obchodních partnerů vojenského režimu. V OSN blokuje všechny návrhy na uvalení sankcí, na druhé straně Barmě dodává zbraně. Vojenskou spolupráci potvrzuje i přítomnost čínských válečných plavidel v přístavu v Rangúnu předminulý týden.

Barma je pro Čínu strategicky důležitou zemí v jihovýchodní Asii. Díky ní má zajištěný přístup k Indickému oceánu, o který by v případě pádu junty a nastolení prozápadní vlády zřejmě přišla.

Barma je navíc jednou z prvních zemí, které po roce 1949 uznaly komunistickou Čínu. V neposlední řadě je důležitým zdrojem životně důležitých surovin. Na pobřeží Barmy proto Čína buduje velkou rafinérii a investuje do stavby ropovodu i plynovodu.

Robert Mikoláš, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme