Šéf hongkongské vlády po ultimátu demonstrantů neodstoupil. Slíbil alespoň jednání

V 18 hodin středoevropského času, vypršelo v Hongkongu ultimátum, které demonstranti dali předsedovi tamní vlády. Protestující chtěli, aby Leung Čchun-jing odstoupil z funkce, ten však oznámil, že to neudělá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vzpoura mladých obyvatel Hongkongu už dostala jméno „deštníková“. Revoltující mládež používá deštníky nejen proti ostrému slunci a poté prudkému dešti, ale i proti slznému plynu

Vzpoura mladých obyvatel Hongkongu už dostala jméno „deštníková“. Revoltující mládež používá deštníky nejen proti ostrému slunci a poté prudkému dešti, ale i proti slznému plynu | Zdroj: ČTK

Ultimátum vypršelo o půlnoci hongkongského času. Organizátoři protestů pohrozili, že pokud Leung funkci neopustí, obsadí vládní budovy.

Atmosféra v Hongkongu je napjatá, protestující obklíčili dvě nejdůležitější vládní budovy, žádné zprávy o střetech demonstrantů s policií však zatím nejsou.

Policejní mluvčí varoval, aby se protestující nepokoušeli prolomit policejní kordony, které administrativní objekty chrání, a varování demonstrujícím poslal i předseda hongkongské vlády.

„Studenti se dosud chovali rozumně a zdrženlivě, doufám, že to tak zůstane. Kdyby zaútočili na vládní budovy, řada z nich by mohla utrpět zranění ve střetech s policií, které by následovaly,“ uvedl Leung, podle nějž však budou policisté přistupovat ke studentům „s maximální tolerancí“.

Leung také uvedl, že jeho administrativa prostudovala otevřený dopis od Konfederace studentů, který vyzýval k dialogu o politických reformách. Návrh na vyjednávání přijal. Schůzky s lídry studentů by měla vést tajemnice jeho úřadu Carrie Lamová.

Kdy se chtějí zástupci hongkongské administrativy sejít se studenty, zatím není jasné. Premiér řekl, že hned, jak to půjde. Řada komentátorů v této nekonkrétnosti vidí hru o čas.

Hongkong pod čínskou správou | Foto: Český rozhlas

Tea Turková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme