Setkání korejských rodin z rozdělené země není bez potíží

Půl roku po napadení jihokorejské ponorky Čchonan Severokorejci to vypadalo, že se vztahy mezi oběma Korejemi pomalu zlepšují. Dnes začalo týdenní setkání přibližně stovky rodin ze Severní a Jižní Koreje, které před více než půl stoletím rozdělila válka. Situace je ale špatná kvůli včerejšímu incidentu v jihokorejské provincii Kangwon, kdy Severokorejští vojáci ostřelovali jihokorejské pohraniční jednotky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiny a současnost v Soulu

Dějiny a současnost v Soulu | Foto: Daniel Raus

Podle jihokorejských médií vystřelili severokorejští vojáci dvakrát přes hranici, jihokorejské jednotky pak střelbu opětovaly. „Takové přestřelky jsou bohužel běžné, na hranicích k nim dochází. Bližší informace bohužel nemám,“ říká koreanista Petr Bláha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si názor koreanisty Petra Bláhy

Odborník však potvrzuje, že Jižní i Severní Korea vždy obviňují druhou stranu. „Severní Korea nepřipustí, aby se vysílalo z jihokorejských tlampačů na sever nebo aby se pomocí balónků posílala tranzistorová rádia a další materiál. Mohlo to být způsobeno něčím podobným,“ myslí si.

Vztahy mezi oběma Korejemi, které jsou od války před více než 50 lety stále ve válečném stavu, se dostaly na nejhorší úroveň od té doby po březnovém potopení jihokorejské ponorky. Severokorejci odpovědnost za zničení vojenského plavidla odmítají, většina světa ale Pchjongjangu nevěří. Jihokorejci odmítají obnovit bezpečnostní rozhovory, dokud se Severokorejci za incident neomluví

„Vztahy obou zemí jsou zase na normálu, což znamená, že sever opakovaně provokuje. Před několika dny sever požádal jih o další dodávku humanitární pomoci a potravin. Přistoupil na to, že se setkají rozdělené rodiny. Je zjevné, že možností setkání rodin je chce vydírat – když nám nedodáte to, co potřebujeme, neumožníme setkávání rodin –což je typický postoj Severní Koreje,“ vysvětluje koreanista.

Před několika dny se také objevily v jihokorejských médiích informace, že Severní Korea možná chystá v pořadí třetí jaderný test. Podle některých jihokorejských zdrojů tomu nasvědčuje zvýšená aktivita v oblasti Punggje-ri, kde Pchjongjang zkouší jaderné zbraně.

Martina Mašková, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme