Severní Korea cvičně střílí z děl a hrozí válkou

Ze Severní Koreje se znovu ozývala dělostřelecká palba. Tentokrát šlo naštěstí jen o cvičení. Jižní Korea a Spojené státy chystají námořní manévry, Pchjongjang to považuje za provokaci a vyhrožuje válkou. Úterní útok, při kterém zemřeli čtyři Jihokorejci a dalších 18 utrpělo zranění, byl vůbec prvním od roku 1953, co KLDR zasáhla oblasti obývané civilisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejští vojáci hlídkují na ostrově Jonpchjong ve sporných vodách Žlutého moře

Jihokorejští vojáci hlídkují na ostrově Jonpchjong ve sporných vodách Žlutého moře | Foto: AFP

Střelba trvala zhruba tři hodiny, podle Soulu ale všechny granáty dopadly na severokorejské straně. Pchjongjang zároveň znovu varoval svého jižního souseda před dalšími provokacemi s tím, že v takovém případě provede další údery.

Námořní manévry Spojených států a Jižní Koreje, které začnou v neděli, pak podle režimu Kim Čong-ila přibližují poloostrov na pokraj války.

Cvičení ve Žlutém moři kritizuje i hlavní spojenec KLDR, Čína, která naopak jako jediná z pěti stálých členů RB OSN s právem veta, úterní severokorejský útok neodsoudila. Peking se proto kvůli tomu dostal pod palbu mezinárodní kritiky.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme