Severní Korea nebrání rozhovorům s Jižní Koreou, řekl vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un není proti summitu s Jižní Koreou. Ta v pondělí navrhla obnovit rozhovory především kvůli rodinám rozděleným korejskou válkou. Kim Čong-un s návrhem souhlasí, řekl to ve svém novoročním projevu, který přenášela severokorejská státní média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé sledují v televizi projev severokorejského vůdce Kim Čong-una

Lidé sledují v televizi projev severokorejského vůdce Kim Čong-una | Zdroj: ČTK

Pokud chce Jižní Korea opravdu zlepšit vztahy mezi našimi zeměmi, můžeme obnovit pozastavená jednání, podotkl Kim Čong-un.

„Pokud bude dobrá atmosféra, není důvod být proti summitu s Jižní Koreou. Budeme se snažit o pokrok ve spolupráci,“ konstatoval severokorejský vůdce.

Pokud Pchjongjang nabídku skutečně přijme, mohli by se zástupci přes půl století znepřátelených zemí sejít už v lednu, řekl už dříve jihokorejský ministr pro sjednocení.

Jednání by se mohla týkat sloučení rodin, které rozdělila korejská válka, nebo případné spolupráce na společných projektech.

Zástupci vlád Severní a Jižní Koreje se spolu naposledy oficiálně setkali loni v únoru. Rozhovory ale pokrok ve vzájemných vztazích nepřinesly.

Vztahy mezi oběma korejskými státy, které od roku 1953 zůstávají technicky ve válečném stavu, zůstávají napjaté.

Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme