Severní Korea úspěšně otestovala nový raketový motor, uvedla státní agentura

Severní Korea provedla úspěšnou pozemní zkoušku nového výkonného typu raketového motoru. Informovala o tom státní zpravodajská agentura KCNA. Zařízení má pomoci vynést na oběžnou dráhu severokorejský satelit. Na test podle agentury osobně dohlížel i vůdce izolovaného státu Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un údajně na základě úspěšného testu vyzval vědce a inženýry, aby co nejdříve zahájili přípravy na vypuštění satelitu.

Podle zpravodajské agentury Reuters to znamená, že by se Pchjongjang mohl brzy pokusit o vypuštění další rakety dlouhého doletu.

Pchjongjang navíc začátkem září provedl v pořadí už pátý jaderný test. Podle zahraničních expertů šlo o dosud nejsilnější jadernou zkoušku, která dosáhla téměř dvojnásobku intenzity zatím posledního pokusu z letošního ledna.

Test ostře odsoudila Rada bezpečnosti OSN, USA, Japonsko, ale i Rusko a nejbližší spojenec KLDR Čína. Americký prezident Barack Obama řekl, že KLDR ponese následky svých provokací. Přes území Jižní Koreje také přeletěly dva americké strategické bombardéry B-1 Lancer. Zástupci Rady bezpečnosti OSN se pak shodli na dalším zpřísnění sankcí vůči diktátorskému režimu.

Jižní Korea pak se Spojenými státy připravuje na říjen společné letecké cvičení, které bude simulovat případný útok z KLDR. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap.

Severní Korea také zřejmě dokončila přípravy na šestý jaderný test, informovala o tom v polovině září agentura Jonhap. KLDR by podle zdrojů pro tuto zkoušku mohla využít doposud nepoužitý tunel ve své testovací oblasti.

KLDR hrozí Jižní Koreji a Spojeným státům

Severní Korea letos stupňovala frekvenci zkoušek svých raket středního a delšího doletu schopných nést jaderné hlavice. Pchjongjang opakovaně slovně hrozil Soulu a Washingtonu odvetou kvůli jejich společným vojenským akcím na poloostrově a kvůli sankcím proti režimu.

KLDR od roku 2006 dosud provedla pět ověřených jaderných testů nejspíš pomocí bomb z plutonia. Zkouška z října 2006 nebyla podle expertů příliš úspěšná, druhý test z roku 2009 měl sílu 2,35 kilotuny TNT, test z února 2013 až devíti kilotun TNT, což je zhruba poloviční síla pumy Fat Man, kterou Spojené státy svrhly na japonské město Nagasaki.

Další test z letošního ledna, kdy KLDR provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové pumy, měl sílu sedmi kilotun TNT a síla posledního testu se odhaduje na deset kilotun TNT.

Na satelitním snímku ze 17. září jsou v severokorejském Sohae vidět přípravy na zkoušku nového raketového motoru, včetně těžkého jeřábu a úkrytu pro dané zařízení | Foto: Reuters

Anna Jadrná, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme