Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, Západ žádá o jednání RB OSN

KLDR navzdory mezinárodní kritice vypustila dopředu hlášenou raketu dlouhého doletu. Sdělilo to jihokorejské ministerstvo obrany a potvrdily Spojené státy. Podle Pchjongjangu jde o mírový satelit pro pozorování Země, Západ to ale považuje za zastírací manévr pro test zakázané raketové technologie, díky které by mohla Severní Korea ohrožovat například USA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská televize informuje o vypuštění severokorejské rakety dlouhého doletu. Snímek z nádraží v Soulu

Jihokorejská televize informuje o vypuštění severokorejské rakety dlouhého doletu. Snímek z nádraží v Soulu | Zdroj: Reuters

Spojené státy, Japonsko a Jižní Korea v reakci na odpálení rakety společně požádaly o mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Raketové technologie s dlouhým doletem má KLDR od OSN zakázány.

Raketa byla podle japonské televize NHK vypuštěna kolem 1:30 SEČ. Její dráha směřovala nad jihojaponský ostrov Okinawa. Japonsko raketu nesestřelilo, uvedla televize. Japonský premiér Šinzó Abe ale označil krok Pchjongjangu za „absolutně nepřijatelný“.

NHK uvedla, že první odpadající část rakety spadla do Žlutého moře, asi 150 kilometrů od západního pobřeží Korejského poloostrova, další asi 250 kilometrů západně od korejského pobřeží a poslední 200 kilometrů jižně od Japonska do Tichého oceánu. Japonská vláda sdělila, že nic z odpadu po raketě na japonské území nespadlo.

Americké úřady severokorejskou raketu sledují, za hrozbu pro USA ani jejich spojence ji ale podle činitelů amerického ministerstva obrany nepovažují.

První raketa dlouhého doletu od roku 2012

Bezpečnostní poradkyně Susan Riceová označila severekorejský program raket a jaderných zbraní za hrozbu pro americké zájmy a bezpečnost některých jejich nejbližších spojenců.

Prohlásila, že Washington učiní všechny nezbytné kroky na svou obranu, a vyzvala mezinárodní společenství, aby Pchjongjangu ukázalo, že jeho „nezodpovědné kroky musí mít závažné důsledky“.

Na vypuštění rakety reagovali i republikánští kandidáti na prezidenta, ke kterým se zpráva donesla ve chvíli, kdy zahájili televizní debatu. Někteří z nich vyzvali k posílení protiraketové obrany USA. Jeb Bush řekl, že by použil proti KLDR preventivní úder, pokud by to bylo v zájmu zachování bezpečnosti USA nezbytné.

KLDR naposledy vypustila raketu dlouhého doletu v prosinci 2012, kdy raketa Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Letos počátkem ledna Severní Korea oznámila, že provedla úspěšnou zkoušku miniaturizované vodíkové bomby. Odborníci se shodují, že Pchjongjang skutečně provedl čtvrtý jaderný test, pochybují ale, že šlo o vodíkovou pumu.

Severni Korea (KLDR) - jaderný program | Foto: Český rozhlas

ČTK, Reuters, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme