Severokorejská dynastie Kimů má podporu Číny

Čína souhlasí s pokračováním vlády severokorejské dynastie Kimů. Tvrdí to jihokorejská zpravodajská služba, podle které se nedávné cesty Kim Čong-ila mohl účastnit i jeho nejmladší syn. Právě Kim Čong-un se má v budoucnu stát novým vůdcem KLDR. Otázku nástupnictví má řešit i sjezd vládnoucí Strany práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Kim Čong-il nebyl tak úspěšný, co se týče zajištění ekonomické pomoci, na druhé straně ale získal podporu Pekingu pro nejmladšího syna Kim Čong-una, uvedl šéf jihokorejské zpravodajské služby.

Severokorejský vůdce se koncem minulého měsíce sešel s čínským prezidentem Chu Ťin-taem, oba představitelé navíc byli ubytováni ve stejném hotelu a právě to politologové označují za vyjádření mimořádné přízně ze strany čínského vedení.

Nyní se tak čeká jen na výsledky sjezdu severokorejské Strany práce, který měl podle některých informací začít už minulý týden, byl ale údajně odložen kvůli zdravotnímu stavu Kim Čong-ila.

Robert Mikoláš, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme