Sjezd komunistické strany Severní Koreje začne příští týden

Největší setkání vládnoucích severokorejských komunistů za posledních 30 let, které bylo několikrát odloženo, má příští týden rozhodovat o novém vedení země i nástupci současného diktátora Kim Čong-ila. Všeobecně se očekává, že se jím stane jeho nejmladší syn Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník Korejské strany práce, Pchjongjang

Památník Korejské strany práce, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Severokorejská vládní agentura KCNA oznámila, že historický sjezd Strany práce, na kterém bude zvoleno nové nejvyšší vedení, se uskuteční 28. září.

Pchjongjang ale zatím mlčí o možném nástupci Kim Čong-ila, zveřejněna stále nebyla ani fotografie jeho nejmladšího syna. Japonský list Tokio Šimbun odvolávající se na severokorejské zdroje však tvrdí, že Kim Čong-un už byl jmenován jako nástupce současného diktátora v oficiálním dokumentu vládnoucích komunistů.

Sjezd měl původně začít už první zářijový týden, podle nejmenovaných funkcionářů byl odložen kvůli ničivým záplavám. Objevily se ale také spekulace o špatném zdravotním stavu Kim Čong-ila i mocenském boji uvnitř vládnoucí strany.

Robert Mikoláš, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme