Soul hlásí podezřelé aktivity v severokorejském nukleárním zařízení

Severní Korea obnovuje zařízení v jaderném komplexu v Jongbjonu. Oznámilo to jihokorejské ministerstvo obrany, podle kterého byla zvýšená aktivita zjištěna u bývalé chladící věže. Tu režim Kim Čong-ila v roce 2008 demonstrativně zničil na základě dohody uzavřené v rámci šestistranných rozhovorů. Pchjongjang ale nakonec jednání přerušil a vloni uskutečnil další jadernou zkoušku:

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Jihokorejský ministr obrany informoval o aktivitách v nukleárním komplexu v Jongbjonu poslance parlamentu. Stavební činnost u reaktoru potvrzuje i americký Institut pro vědu a mezinárodní bezpečnost. Nukleární zařízení v Jongbjonu je přitom hlavním severokorejským zdrojem plutonia k výrobě atomových bomb.

Režim Kim Čong-ila nedávno vyjádřil ochotu k návratu za jednací stůl, požaduje také bilaterální rozhovory s Washingtonem o uzavření mírové dohody. Jak ale minulý týden v sídle OSN v New Yorku prohlásil náměstek severokorejského ministra zahraničí, jaderný arzenál chce Pchjongjang naopak posílit, a to kvůli údajně stále přetrvávající hrozbě útoku ze strany Spojených států.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme