Srí Lanka má prvního katolického svatého, papež František svatořečil misionáře Vaze

Srí Lanka má po dnešku prvního svatého. Papež František na závěr své návštěvy svatořečil misionáře ze 17. století Josepha Vaze. Bohoslužby, která se při té příležitosti konala, se zúčastnily statisíce lidí. Papež dnes navštívil také sever ostrova, který poznamenal víc než 25 let trvající konflikt mezi vládou a tamilskými separatisty. Zítra se přesune na Filipíny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srí Lanka - Papež František svatořečil v metropoli Kolombu misionáře Vaze

Srí Lanka - Papež František svatořečil v metropoli Kolombu misionáře Vaze | Zdroj: Reuters

Papež František misionáře Josepha Vaze vyzdvihl jako příklad náboženské tolerance na ostrově rozdělovaném národnostními a náboženskými spory.

„Svatý Josef nám ukazuje, jak důležité je překlenovat náboženské rozdíly službou míru,“ řekl papež.

Vaz se narodil roku 1651 na indickém subkontinentu, ve svých 36 letech ale přišel v přestrojení na ostrov Cejlon, aby tam pomohl katolíkům, které pronásledovali noví holandští vládci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Papež František dal Srí Lance prvního katolického svatého. Mluvil o tom komentátor ČRo Milan Slezák

Dnes katolíci tvoří kolem sedmi procent obyvatel ostrova. Podle zahraničněpolitického komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka je právě toto náboženství tmelícím prvkem v ostrovní zemi. Zároveň chce papež získat nové věřící.

„Když promlouvá ke Srílančanům, promlouvá také k obyvatelům Indie. Nesmíme zapomenout, že právě v této části světa, zejména v Pákistánu, jsou křesťané často napadáni. Takže je to i jakési gesto solidarity,“ míní Slezák.

Někteří Srílančané ale poukazují na to, že katolická církev si na ostrově počínala při získávání věřících často násilně a její činnost vedla ke zničení mnoha buddhistických chrámů.

„Církev za to nese právní odpovědnost,“ řekla předsedkyně srílanské Královské společnosti pro asijská studia Susantha Goonatilakeová a dodala, že František by se měl za chování církve omluvit.

Papež navštívil i sever ostrova

Byla to vůbec první návštěva hlavy katolické církve na převážně hinduistickém severu Srí Lanky, kde ale také žije poměrně početná křesťanská komunita.

Svatyně ve městě Madhu, kde František dnes sloužil mši, byla za války terčem ostřelování a v roce 1999 v ní zahynulo 40 lidí, kteří se zde ukrývali. Před koncem své cesty po ostrově nečekaně zavítal do buddhistického chrámu v metropoli.

„Přeji si, aby všichni lidé zde našli inspiraci a sílu vystavět na usmíření, spravedlnosti a míru budoucnost pro děti této milované země,“ řekl František. Už v úterý vyzval srílanské politiky, aby umožnili odhalit pravdu o násilnostech spáchaných během občanské války.

Konflikt mezi Tamily a buddhistickou sinhálskou většinou skončil v roce 2009 porážkou tamilských povstalců a vyžádal si podle OSN až 100 tisíc mrtvých. Obě strany jsou přitom obviňovány z válečných zločinů, především pak v poslední fázi konfliktu.

ČTK, ČRo, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme