Srí Lanku čekají velké změny. Prezidentské volby vyhrál opoziční kandidát Sirisena

Srílanský opoziční kandidát Maithripala Sirisena překvapivě zvítězil ve čtvrtečních předčasných prezidentských volbách a ještě dnes složí prezidentskou přísahu. Sirisena v hlasování porazil dosavadního prezidenta Mahindu Radžapakseho, který usiloval o třetí mandát. Radžapakse, jehož opozice obviňovala z autokratického způsobu vládnutí, už uznal svou porážku a opustil prezidentský palác.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci Maithripala Siriseny slaví jeho vítězství v prezidentských volbách na Srí Lance

Příznivci Maithripala Siriseny slaví jeho vítězství v prezidentských volbách na Srí Lance | Zdroj: Reuters

Volební komisař Mahinda Dešaprija uvedl, že bývalý ministr zdravotnictví a někdejší Radžapakseho spojenec Sirisena získal 51,28 procenta platných hlasů, zatímco jeho největší soupeř Radžapakse pouze 47,58 procenta.

Třiašedesátiletý Sirisena v předvolební kampani slíbil, že bude přísně potírat korupci a přijme ústavní reformy k oslabení prezidentské moci. Během 100 dní plánuje vypsat nové parlamentní volby, uvedla agentura Reuters.

Sirisenovi spojenci rovněž sdělili, že se nový prezident chystá přehodnotit zahraniční politiku země, která se v posledních letech hodně orientovala na Čínu.

Radžapakse vedl spory se Západem kvůli obviněním z porušování lidských práv a z válečných zločinů, jež údajně páchali vládní vojáci na konci občanské války s tamilskými separatisty v roce 2009.

Opoziční kandidát na prezidenta Srí Lanky Maithripala Sirisena | Foto: Reuters

Sirisena loni v listopadu odešel z vlády poté, co Radžapakse vypsal předčasné volby a oznámil záměr znovu kandidovat. Opozice, jejímž byl Sirisena společným kandidátem, obviňovala Radžapakseho ze sklonu k autokratickému způsobu vládnutí, z korupce a z toho, že do vlivných funkcí dosazuje své příbuzné.

Radžapakseho popularita výrazně stoupla, když se jeho vládě podařilo v roce 2009 zvítězit v občanské válce s tamilskými povstalci a ukončit tento 25letý ozbrojený konflikt. Jeho vládu, která začala v roce 2005, rovněž provázel úctyhodný hospodářský růst, který podporovaly mimo jiné obří stavební projekty, jež často vznikly díky čínským investicím.

Když Radžapakse v listopadu vyhlásil předčasné volby, předpovídali mu analytici snadné vítězství. To však změnil Sirisena, který byl druhým nejvyšším představitelem Radžapakseho vládního Sjednoceného svazu svobodných občanů (UPFA), svou překvapivou rezignací a vstupem do volebního souboje.

Zatímco Radžapakse si ve čtvrtečním hlasování udržel přízeň mnoha většinových Sinhálců, kteří vyznávají budhismus, Sirisenu podpořili jak Sinhálci, tak i menšinoví etničtí Tamilové žijící na severu země a muslimové.

O přízeň 15 milionů oprávněných voličů se ve volbách ucházelo celkem 19 kandidátů. Volební účast přesáhla 70 procent.

Přestože před volbami panovaly obavy z násilností, hlasování se podle volební komise obešlo bez vážnějších incidentů a i po oznámení výsledků panoval klid.

Bezpečnostní situace na Srí Lance je sledována mimo jiné proto, že v úterý očekává tato ostrovní země přílet papeže Františka.

Prezident Srí Lanky Mahinda Radžapaksa | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme