Stovky Indů skončily ve vězení. Kvůli opisování při závěrečných zkouškách

Pokusy napovídat potomkům při školních testech přivedly za mříže stovky indických rodičů. V několika indických státech se odehrávají závěrečné zkoušky a rodiče nenechávají úspěch svých dětí náhodě. Podvody už ale přesáhly únosnou mez a staly se tématem, které se teď řeší na nejvyšší úrovni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indické studentky

Indické studentky | Zdroj: Reuters

Předpokládá se, že k podvodům u zkoušek dochází každým rokem, tentokrát ale byly přítomny i zahraniční televizní štáby.

Skandál rozpoutaly záběry rodičů, kteří koncem minulého týdne šplhali po fasádě školní budovy, aby studentům vhodili oknem taháky.

V indickém státě Bihár už skončilo ve vězení asi 300 rodičů. Úřady řeší, jestli je obviní z podvodu. Na 750 studentů pak bylo vyloučeno ze školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli podvodům při závěrečných zkouškách skončily ve vězení stovky Indů

Jen ve státě Bihár musí závěrečné zkoušky absolvovat na 1,4 milionu studentů. Místní představitelé podvody odsoudili a vyzvali rodiče, aby svým dětem nepomáhali podvádět. Zdůraznili, že úspěšné složení zkoušky je především pro dobro studentů.

Indické ministerstvo školství upozornilo, že zabránit podvodům u zkoušek je velmi obtížné vzhledem k tomu, kolik lidí se do nich zapojuje. „Jestliže každému studentovi pomáhají tři až čtyři lidé, tak celkem pomáhá podvádět šest až sedm milionů lidí,“ uvedlo ministerstvo.

Úroveň vzdělanosti se v Indii značně liší. Přestože se nejedná o bohatý stát, řada rodičů posílá děti do soukromých škol – kvalita těch státních je totiž nevalná. Ve městech navštěvuje soukromé základní školy více než polovina dětí, na vesnici asi 30 procent z nich.

Gramotných je 74 procent Indů. Právě Bihár patří mezi státy s nejnižší gramotností. Podle průzkumu z roku 2011 tam umělo číst a psát jen 63 procent obyvatel.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme