Su Ťij zahajuje návštěvu Pekingu. Sbližování Barmy a Číny má pokračovat

Návštěvu Číny dnes zahajuje světoznámá barmská politička, premiérka Aun Schan Su Ťij. Nositelka Nobelovy ceny míru, symbol boje proti barmské vojenské diktatuře a dodnes jedna z nejznámějších žen ve světové politice zůstane v Číně celkem pět dnů. Setká se jak s prezidentem, tak s premiérem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barmská politička Aun Schan Su Ťij

Barmská politička Aun Schan Su Ťij | Zdroj: Reuters

Takto dlouhá návštěva je důkazem toho, že Barma (neboli Myanmar) pro Čínu představuje mimořádně důležitého partnera. Obě země se potřebují a na dobrých vztazích závisí hlavně v Barmě i etnický či společenský klid a stabilita. A tím pádem i budoucnost země.

Obrovská a prudce se rozvíjející Čína potřebuje od velmi chudé a zaostalé Barmy hlavně její suroviny, ropu, zemní plyn a stavební dřevo, ale také její elektřinu, která se vyrábí ve stále přibývajících vodních elektrárnách. A potřebuje také příležitosti pro své, tedy čínské investory. Ti jen za loňský rok zaplatili v Barmě za své projekty v přepočtu přes 20 miliard korun.

Padesátimilionová Barma zase potřebuje do rozpočtu peníze za komodity, které Číně prodává. Čínští investoři také svými projekty v zemi vytvářejí desetitisíce, dnes už spíše statisíce pracovních příležitostí. A hlavně Čína může výrazně ovlivnit stabilitu, nebo naopak neklid uvnitř Barmy.

Pokud totiž bude v Barmě klid mezi jednotlivými etniky, nebude potřeba zvýšený dohled armády a to bude znamenat rozvoj klasické parlamentní demokracie.

Právě napětí mezi jednotlivými etniky dělá z Barmy poměrně nestabilní zemi. Neklidné jsou hlavně hraniční oblasti s Čínou a Thajskem, kde se mísí buddhismus, křesťanství, animismus, konfuciánství a dodnes tam centrální vláda nemá některé okrsky pod kontrolou.

Na opačné straně země, při hranici s Indií a Bangladéšem ve státě Chin, zase mají vleklé spory muslimové z etnika Rohingjů se zbytkem obyvatel.

A Su Ťij velmi dobře ví, že Peking může situaci na barmsko-čínském pomezí hodně ovlivnit.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme