Summit v Chang-čou hlídají policisté i tajné služby. Některé kostely jsou zavřené

V čínském městě Chang-čou se scházejí představitelé 20 nejvyspělejších států světa. Ve městě, kde se koná summit G20, panují extrémně přísná bezpečnostní opatření a obyvatelé se snaží odjet během dvoudenního summitu z města pryč.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhlídanějším městem světa je v těchto dnech čínské město Chang-čou

Nejhlídanějším městem světa je v těchto dnech čínské město Chang-čou | Zdroj: Reuters

Ve 13. století tam dorazil Marco Polo a o kráse zdejších zahrad mluvil až do své smrti. Stejně teď uvažuje i Čína - chce, aby se o výsledcích summitu mluvilo ještě hodně dlouho. A hlavně po celém světě.

Policie rozdělila 7milionové město na bezpečnostní zóny. V liduprázdných ulicích hlídkuje mezi zátarasy pořádková policie. Většina úředníků čerpá povinně nařízenou dovolenou.

Průmyslové zóny a největší továrny snížily výrobu na polovinu. Ve čtvrti Xiaoshan, kde summit probíhá, zůstanou po celou dobu uzavřeny křesťanské kostely a zrušena je i nedělní bohoslužba. Oficiálním důvodem je zajištění bezpečnosti pro účastníky.

Státní televize CCTV vysílá krátké vzdělávací šoty, ve kterých představuje jednotlivé země a vysvětluje, jaký je jejich přínos pro světovou ekonomiku. Kromě čísel a grafů také vysvětluje, co se v té, které zemi jí.

I v téhle oblasti jsou organizátoři důslední. Rýži, kterou budou servírovat účastníkům, přivezly cateringové firmy až ze severovýchodní Číny. Je tam dlouhodobě nejlepší půda, chemicky nezávadná a potraviny z téhle části země jsou ty nejdražší v celé Číně.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme