Tchajwan chce nové americké zbraně. Kvůli čínské hrozbě

Tchajwan žádá o dodávku moderních amerických zbraní. Reaguje tak na zprávu Pentagonu, podle které Čína získává převahu nad ostrovními jednotkami. Tchajwan se od roku 1949 vyvíjí nezávisle na Číně a má s USA uzavřenou dohodu o vojenské pomoci. Washington ale právě kvůli kritice ze strany Pekingu s prodejem některých zbraní váhá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ulicích Tchaj-peje

V ulicích Tchaj-peje | Foto: Robert Mikoláš

Tajpej už dlouhá léta usiluje především o modernizované verze víceúčelových stíhaček F16 a dieselové ponorky. Washington sice na začátku roku schválil dodávku zbraní Tchajwanu za 6,4 miliardy dolarů, vláda ostrovní země to však považuje za nedostatečné.

Peking přesto proti uzavřenému obchodu ostře protestoval a následně i zrušil spolupráci mezi armádami ČLR a USA. Nadále také zvyšuje počet raket mířících na Tchajwan.

A to přesto, že v posledních dvou letech došlo díky současnému kurzu ostrovní vlády k nejvýraznějšímu zlepšení vzájemných vztahů mezi Pekingem a Tajpejí za uplynulých 60 let.

Do konce letošního roku má na ostrov mířit už na 2 tisíce raket.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme