Tchajwanské rakety Čínu z bezprostřední blízkosti ohrožovat nebudou

Tchajwan nerozmístí nové raketové systémy u čínského pobřeží. Podle Tajpeje to není vzhledem ke zlepšujícím se vztahům s Pekingem nutné. Tchajwan, který se v roce 1949 odtrhl od pevninské Číny, ročně investuje do obrany miliardy dolarů. Peking totiž i nadále usiluje o znovupřipojení ostrova a nevylučuje ani použití síly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odpálení rakety - ilustrační foto

Odpálení rakety - ilustrační foto | Foto: US Department of Defense

Podle tchajwanských médií odvolávajících se na zdroje z ministerstva obrany nebudou jednotky na ostrově Kinmen vzdáleném pouhých šest kilometrů od čínské pevniny novými systémy Thunder 2000 vyzbrojeny. Tajpej přitom do jejich vývoje v uplynulém desetiletí investovala značné prostředky.

Jde o velmi účinné zbraně, které jsou schopné během minuty odpálit na 40 raket, a to až do vzdálenosti 45 kilometrů, jsou tak schopné bránit území před vyloděním nepřátelských jednotek.

Tchajwan přesto plánuje jejich masovou produkci, jen letos jich tak má být vyrobeno na 50 za zhruba půl miliardy dolarů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme