Teploty v Indii dál šplhají k 50 stupňům. Vlnu veder nepřežilo již 1800 lidí

Indii nadále sužují mimořádná vedra. Rekordně vysoké teploty už připravily o život přes 1800 lidí. Teploty se v posledních dnech blíží k hranici 50 stupňů Celsia. A podle meteorologů by extrémní horko mělo být minimálně do neděle, kdy by jej mohla vystřídat vlna monzunů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indii sužuje vlna veder, muž odpočívá na plachtě vedle slumu

Indii sužuje vlna veder, muž odpočívá na plachtě vedle slumu | Zdroj: Reuters

Nejhůř jsou na tom státy Telangána a Ándhrapradéš. Většina lidí tam umírá na úpal nebo dehydrataci. V nemocnicích už teď chybí volná místa.

Podle speciální komisařky pro řešení katastrof Tulsí Ráníové bude zřejmě skutečný počet obětí mnohem vyšší. „Ve státě Ándhrapradéš je stále extrémní extrémní horko. Jen tady zemřelo přes tisíc lidí. Teploty tu dosahují i 47 stupňů.“

Extrémně vysoké teploty v Indii jsou způsobeny tím, že vítr, který se v těchto místech normálně otáčí, neproudí. A tím je zablokován přísun chladnějšího a vlhčího vzduchu, který by měl proudit od Indického oceánu a přinést letní monzuny.

Květen je obvykle v Indii jedním z nejteplejších měsíců v roce, kdy se horko stupňuje před příchodem monzunů. Ty by měly přijít podle předpovědí nejdříve v neděli a vystřídat tak tedy ty opravdu mimořádně vysoké teploty posledního týdne.

Příchod monzunů

Teploty jsou o několik stupňů vyšší, než průměrně v květnu bývají a hlavně období horka trvá déle než normálně. Vlna veder tak pomine, jakmile od oceánu dorazí nad Indii monzunové proudění. To podle předpovědí nastane ale asi koncem týdne, možná až začátkem týdne příštího.

Pak by mělo probíhat normální proudění vzduchu od oceánu nad kontinent a vzduch by se mohl ochladit, ale stále jen o několik stupňů.

„Maxima z 45 stupňů poklesnou na hodnoty někdy kolem 40 stupňů. To znamená, že to bude opravdu ochlazení slabé a navíc to může být opravdu jenom přechodné. Takže klasický monzun jako takový, tak jak bychom popsali podle učebnice, se ještě rozvíjet nechce. Vypadá to, že v Indii opravdu budou mít problém s tím, že synoptická situace nad touto částí Asie je stabilnější a nechce se poddat tomu, co je tamějším zvykem,“ vysvětluje meteorolog Petr Münster.

V Indii před příchodem monzunů každoročně umírají kvůli vedrům stovky převážně chudých lidí. Letošní bilance už ale překročila dosud nejtragičtější rok 1995, kdy zemřelo 1677 lidí.

ČRo, Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme