Terakotová armáda vydala další tajemství. Archeologové našli víc než 2 tisíce let starou zbraň

Vojáci slavné terakotové armády zřejmě poráželi nepřátele i díky velkým samostřílům. Potvrzuje to nález této zbraně, kterou čínští archeologové objevili mezi hliněnými bojovníky. Mauzoleum prvního císaře někdejší Říše středu patří mezi největší a nejbohatší muzea na světě, jeho hlavním lákadlem je osm tisíc soch terakotových válečníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terakotová armáda. Válečníci v opravě.

Terakotová armáda. Válečníci v opravě. | Foto: Richard Chambers

Téměř 2200 let zůstávala armáda prvního císaře dynastie Čchin pohřbena pod zemí a nikdo o ní nevěděl. A zřejmě by tomu bylo i nadále, nebýt náhody.

V březnu 1974 kopalo několik rolníků studnu nedaleko města Si-an, najednou se však propadli do starověké chodby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojáci slavné terakotové armády zřejmě poráželi nepřátele i díky velkým samostřílům, našli je čínští archeologové

Její stěny se náhle začaly hroutit a oni stáli obklíčeni terakotovými vojáky v plné zbroji. Osmý div světa byl objeven.

Lučištníci, pěšáci, vozatajové, jezdci a pochopitelně i jejich velitelé. Celkem archeologové odkryli na osm tisíc bojovníků císaře Čchenga, který jako první v historii dokázal sjednotit Čínu.

Od té doby vzácné naleziště prakticky neustále čelí zájmu expertů z celého světa. A nyní se čínským archeologům podařil další důležitý nález.

V hlíně se totiž ukrýval velký, 130 centimetrů dlouhý samostříl, který měl dostřel až 800 metrů. Experti tak zřejmě našli i odpověď na otázku, proč první čínský císař dokázal porážet jednu nepřátelskou armádu za druhou.

Samostříly dovedli k dokonalosti

Ostatně zprávu o existenci podobných zbraní najdeme i v kopii starodávného textu o vojenském umění Říše středu z 11. století, která potvrzuje, že staří Číňané používali obří samostříly a dovedli je prakticky k dokonalosti.

„Tento vystavený model je dlouhý asi tři metry, originál však musel být dvakrát větší. Sestává ze tří luků a obsluhovalo ho deset mužů, šlo ale vskutku o smrtonosnou a účinnou zbraň," popisuje jeden z exponátů ředitel Národního vojenského muzea Čínské lidové republiky Chuang I Ping.

Kuše, které ve 3. století př. n. l. používali vojáci císaře Čchenga jsou sice menší, ve své době ale patřili k těm nejsofistikovanějším. I díky nim tak měli nad protivníky převahu.

Archeologové už sice dříve našli několik podobných kuší, ale ve velmi špatném stavu, tentokrát však mají v ruce zachovalý důkaz, který jejich teoretické úvahy potvrzuje.

Šéf výzkumného týmu navíc slibuje, že podle této zbraně, která zčásti ještě zůstává pod nánosem hlíny, sestrojí kopii a potvrdí tak její skutečnou palebnou sílu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme