Thajci rozhodují o změnách v ústavě. Armáda si jimi chce posílit pravomoci

Přes 40 milionů thajských voličů dnes v referendu rozhoduje o změně ústavy. Tu požaduje současná vojenská vláda, která si tak chce zajistit vliv i po volbách v příštím roce. Generálové se chopili moci v zemi v květnu 2014 a referendum je první příležitostí, kdy se k jejich vládě mohou vyjádřit obyčejní Thajci. Armáda se snaží zajistit kladný výsledek referenda za každou cenu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Změny v thajské ústavě mají posílit pravomoci armády

Změny v thajské ústavě mají posílit pravomoci armády | Zdroj: ČTK

Hlasování se odehrává v atmosféře zastrašování. Úřady zadržely desítky aktivistů a politiků, kteří vedli kampaň za to, aby lidé hlasovali v referendu "ne".

„Hlasuje se nejen o změně ústavy, ale také o další budoucnosti junty,“ vysvětluje studentská aktivista, která za rozdávání letáků strávila několik dní ve vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Thajsko dnes čeká referendum o změnách v ústavě, které mají posílit pravomoci armády. Více od Jaromíra Marka ze zahraniční redakce

Armáda tvrdí, že navrhované změny ústavy mají otevřít cestu pro všeobecné volby v příštím roce. Po létech politických otřesů, které následovaly po vládě premiéra Tchaksina Šinavatry, má přinést stabilitu. A také záruku pokračování reforem a boje s korupcí.

Kritici namítají, že jde především o omezení budoucí zvolené vlády. Horní komora parlamentu má být obsazena lidmi, které vybere armáda. Ta si tak chce zajistit moc i do budoucna. Ať už dopadne referendum jakkoliv, volby v Thajsku příští rok budou. Potvrdil to premiér Čan-Oča.

"Bez ohledu na výsledek budu dál pokračovat v cestě k demokracii. Pro blaho všech Thajců,“ řekl premiér.

Na bezpečnost během hlasování bude dohlížet 200 000 policistů, úřady navíc mají právo vypnout kteroukoli rozhlasovou nebo televizní stanici, pokud by bylo její vysílání vyhodnoceno jako „ohrožení národní bezpečnosti“. Hlasování se má účastnit 40,5 milionu thajských voličů.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme