Thajsko chce zpřísnit dohled nad turisty. Každý by si musel koupit místní SIM kartu

Desítky tisíc Čechů každoročně tráví dovolenou v exotickém Thajsku. Pokud projde nejnovější návrh thajské vlády, bude se jich týkat nové nařízení ohledně používání mobilních telefonů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thajská armáda dohlíží na dodržování stanného práva

Thajská armáda dohlíží na dodržování stanného práva | Zdroj: Reuters

Armáda, která v Thajsku fakticky vládne od roku 2014, navrhuje, aby každý cizinec, který přijede do země a bude chtít používat svůj mobilní telefon, si nejprve koupil místní SIM kartu.

Ta bude mít navíc v sobě zabudovaný čip, který člověka vystopuje i v okamžiku, kdy svůj mobil vypne a nebude ho používat. Když se cizinec dostane do úzkých, tak ho prý armáda nebo policie rychle najdou a pomůžou mu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Thajská vláda plánuje nařízení, podle kterého by si cizinci v zemi museli pořizovat místní SIM karty. Mluvil o tom Marek Němec, prezident Česko-thajské společnosti

V zemi policie každý rok pohřešuje desítky cizinců a některé marně hledá i několik let. Dalším důvodem je podle vlády snaha najít lidi, kteří se dlouhodobě zdržují v zemi bez povolení, s propadlými vízy nebo neplatným povolením k pobytu. Plánované opatření by mohlo pomoci také v boji proti terorismu.

Armáda už zahájila vyjednávání s mobilními operátory. Ceny za služby operátorů jsou v Thajsku výrazně nižší než u nás, takže by posílání SMS zpráv nebo telefonování z Thajska do Česka mohlo být s místní SIM kartou i výhodnější. Armáda také zvažuje, že by thajské SIM karty byly distribuovány zdarma nebo jen za symbolickou, velmi nízkou cenu.

Už od loňska ovšem platí, podobně jako třeba v Malajsii, že pokud si cizinec v Thajsku kupuje místní SIM kartu, musí se prokázat cestovním pasem a prodejce si informace o něm zapíše.

Další utahování šroubů?

Opozice vidí v tomto kroku další utužení vojenské vlády v zemi. Armáda fakticky převzala moc v zemi v roce 2014 poté, co odstoupila tehdejší premiérka Jinglak Šinavatrová a nahradil ji současný ministerský předseda Čan-oča.

Thajsko letos očekává příjezd 32 milionů turistů. Za prvních šest měsíců letošního roku přijelo do země o 12 procent více turistů než loni.

Před třemi dny se v Thajsku konalo referendum, ve kterém voliči dali vojákům ještě větší pravomoc, aby kontrolovali zemi. Ti teď chystají další změnu ústavy, už dvacátou v pořadí od roku 1932, a v příštích pěti letech mají zemi pozvolna přivést zpět k civilní vládě.

Parlamentní volby by se v zemi měly konat v listopadu 2017. Do té doby mají vojáci prakticky zaručenu kontrolu nad politickým i civilním životem v zemi.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme